Društvo

DETALJI SPASAVANJA ČETIRI DJEVOJKE Izgubile se u mraku i gustoj magli u ĐERDAPSKOJ KLISURI

Članovi Gorske službe spasavanja uspješno su okončali akciju spasavanja i izvukli četiri djevojke koje su se izgubile na Velikom Štrpcu u Đerdapskoj klisuri.

DETALJI SPASAVANJA ČETIRI DJEVOJKE Izgubile se u mraku i gustoj magli u ĐERDAPSKOJ KLISURI
FOTO: D.K./RAS SRBIJA

Kako se saznaje, zbog loše procjene vremena, kada ih je u nedjelju uveče uhvatio mrak nisu same mogle da pronađu put već su u pomoć pozvale članove GSS.

Djevojke su sve vrijeme bile prisebne, komunicirale sa spasiocima, ali s obzirom na gustu maglu i mrak oko njih, nisu željele da rizikuju i same nalaze put, već su sačekale dok spasioci nisu došli po njih.

Ove žene nisu bile daleko od svog automobila, ali vjerovatno su u nekom tenutku skrenule sa puta, što ih je omelo da se same spuste do podnožja. Strpljivo su sačekale, opisale mjesto gdje su se zaustavile i članovi GSS su im pomogli.

Inače, ove djevojke imaju planinarskog iskustva, bile su dobro obučene, imale su kod sebe potrebnu opremu, kao i hranu i vodu.

FOTO: GORSKA SLUŽBA SPASAVANJA/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: GORSKA SLUŽBA SPASAVANJA/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

U akciju spasavanja su izašli spasioci iz stanice Bor, učestvovao je i šumar iz Nacionalnog parka Đerdap, a asistenciju u spasavanju ponudili su i policajci.

Drugi slučaj za mjesec dana

Inače, ovo je drugi slučaj za nepunih mjesec dana da se na istom terenu dešava istovjetna situacija. Početkom novembra su članovi GSS izvukli četvoro planinara iz Beograda koji su se, takođe, izgubili u blizini Velikog Štrpca u Đerdapskoj klisuri. Oni su šetali šumom ali, takođe, zbog loše procjene vremena, kada ih je uhvatio mrak nisu mogli sami da pronađu put.

Tada su se izgubili jedna žena i tri muškarca koji su pošli na vidikovac, a s obzirom da je u blizini gusta grabova šuma i jednoličan reljef, u jednom trenutku su uočili da bez pomoći neće uspjeti da se po mraku vrate nazad.

Oni nisu imali puno iskustva, nisu imali lampe, ali su bili prisebni i sve vrijeme održavali kontakt telefonom sa članovima GSS i pratili njihova uputstva. Akcija spasavanja je tada trajala oko sat i po vremena, piše Blic.

Prihvati notifikacije