Hronika

Devet maloljetnica završilo kao roblje: Djeca i mladi čine većinu među identifikovanim žrtvama trgovine ljudima

U susret Evropskom danu borbe protiv trgovine ljudima, 18. oktobra, pokrenuta je digitalna platformu za srednjoškolce - "Kako da se zaštitiš od trgovine ljudima", kako bi mladi pepoznali rizik i zaštitili se.

Devet maloljetnica završilo kao roblje: Djeca i mladi čine većinu među identifikovanim žrtvama trgovine ljudima
FOTO SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U Srbiji i ostalim zemljama Zapadnog Balkana, djeca i mladi čine većinu među identifikovanim žrtvama trgovine ljudima, saopštile su organizacije Atina i Centar za prava deteta.

– Cilj nastanka platforme jeste da se mladi, koji i jesu u povećanom riziku da postanu žrtve trgovine ljudima, direktno informišu o tome kako da pepoznaju te rizike i kako da se zaštite – stoji u saopštenju.

Kako se navodi, do septembra u Srbiji su ukupno identifikovane 32 žrtve, prema zvaničnim podacima Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima u okviru nadležnog ministarstva, prenosi Blic.

– Maloljetnih žrtava je bilo devet i u pitanju su sve djevojčice. Njih četiri bile su žrtve seksualne eksploatacije, dvije radne eksploatacije, dvije su bile prinuđene na brak i jedna je bila prinuđena na vršenje krivičnih dela – navodi se u saopštenju.

Zbog toga, objasnile su organizacije koje sprovode ovaj projekat, osmisljena je Platforma koja sadrži odgovore na najvažnija pitanja o trgovini ljudima, uputstva o tome kako se zaštititi i prevazići predrasude koje prate ovaj problem.

Platforma je, prema njihovim riječima, rezultat višemjesečnog zajedničkog rada na projektu “Kampanja za podizanje svijesti o trgovini decom u Republici Srbiji”, koji se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije i Saveta Evrope, a kroz zajednički program “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022”.

Prihvati notifikacije