Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

Devizne rezerve Narodne banke Srbije 11,4 milijarde evra

Biznis
Autor:

Foto: Snežana Krstić/RAS Srbija

Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju jula iznosile su 11,4 milijarde evra i veće su za 299 miliona evra u odnosu na jun, saopšteno je iz NBS.

Neto devizne rezerve, odnosno devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima, na kraju jula su iznosile 9,54 milijarde evra, što je za 224 miliona evra više nego na kraju juna i predstavlja njihov novi najviši nivo od 2000. godine.

Povećanje bruto deviznih rezervi u julu je u najvećoj mjeri rezultat priliva po osnovu intervencija NBS-a na domaćem deviznom tržištu, odnosno kupovinom deviza od banaka u iznosu od 300 miliona evra, saopšteno je iz NBS.

Dodatni doprinos većem nivou deviznih rezervi dali su i neto prilivi po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama i ostalim osnovima, sa ukupnim iznosom od 81,7 miliona evra.

Ovi prilivi bili su više nego dovoljni da nadomjeste odlive po osnovu neto razduženja države po deviznim kreditima i hartijama od vrijednosti, koji su iznosili ukupno 84,4 miliona evra, kao i da u potpunosti amortizuju negativan uticaj tržišnih faktora koji su obilježili jul.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO