Svijet

DEZINFEKCIJA, MASKE I DISTANCA Usvojene epidemiološke preporuke za izbore u Crnoj Gori

Državna izborna komisija Crne Gore usvojila je večeras preporuke za bezbjedno sprovođenje parlamentarnih izbora zakazanih za 30. avgust, koje su pripremili Nacionalno koordinaciono tijelo, Institut za javno zdravlje i DIK.

DEZINFEKCIJA, MASKE I DISTANCA Usvojene epidemiološke preporuke za izbore u Crnoj Gori
FOTO: M. MITROVIĆ/RAS SRBIJA

Preporuke podrazumjevaju obaveznu dezinfekciju ruku prije ulaska na biračko mjesto i tokom procesa glasanja, obavezno nošenje maske na biračkom mestu, osim prilikom utvrđivanja identiteta birača i držanje propisane fizičke distance prije, tokom i nakon boravka na biračkom mjestu u skladu sa opštom preporukom NKT o držanju fizičke distance.

Cilj ovih preporuka je, kako je saopšteno, zaštita zdravlja građana, odnosno svih učesnika izbornog procesa, prenose Vijesti.

Preporuke se odnose kako na članove Državne izborne komisije, opštinskih izbornih komisija i biračkih odbora, tako i na birače, državne organe, organe lokalne samouprave, druge organe i organizacije kojisu dužne da pružaju stručnu i tehničku pomoć organima za sprovodjenje izbora.

Preporuke se odnose i na predstavnike posmatračkih misija, kao i na sva druga lica koja učestvuju u izbornom procesu i koja se mogu naći na dan izbora na biračkom mestu.

Za predstojeće izbore do sada je prijavljeno devet lista, a DIK treba da potvrdi još izborne liste dvije albanske koalicije i Socijalista Crne Gore.