Politika

DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE Palmer: Cilj svih administracija SAD je uzajamno priznanje

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Metju Palmer, izjavio je da je cilj svih američkih administracija da se dijalog Beograda i Prištine okonča sporazumom o uzajamnom priznavanju.

DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE Palmer: Cilj svih administracija SAD je uzajamno priznanje
FOTO: GORAN SRDANOV/RAS SRBIJA

Palmer je, u zajedničkom intervju za Desk na KTV sa specijalnim posrednikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, rekao da SAD snažno podržavaju taj proces.

Kako je kazao, cilj je potpuna normalizacija odnosa, a za SAD bi se to postiglo uzajamnim priznavanjem, što bi bilo, rekao je, najnepokolebljiviji temelj za stabilnost, mir, prosperitet i evropsku perspektivu.

– Ali, ono što nam je sada potrebno jeste da stranke sjednu zajedno, rade na ovom procesu kojim posreduje EU, identifikuju tačke neslaganja i rade zajedno, kako bi pronašli put naprijed koji nas vodi tamo gdje mislim da svi se slažu gdje je to, a to je evropska budućnost Srbije i Kosova – rekao je Palmer, prenosi portal Kosovo online.

Pročitajte još

Prema njegovim riječima, u ovom procesu veoma je važna transparentnost i do sada je postignuto mnogo dobrih stvari u dijalogu.

On dodaje da je važno da kosovska javnost shvati koja su pitanja, dogovori, kako mogu izgledati kompromisi i kakav je napredak.

– Mislim da ne bi trebalo kretati od nule, jer je godinama urađen dobar posao, postignuti su i sprovedeni dogovori, pomoglo je jačanju razgovora i pružilo osnovu za nove razgovore, ali mislim da postoji prostor za veću transparentnost i otvaranje razgovora između političkih stranaka i što je najvažnije sa kosovskom javnošću – smatra Palmer.

Ističe da za pregovaračkim stolom nema rješenja bez kompromisa, što je riječ koja izaziva strah u javnosti jer se često pogrešno razumije.

– Kompromis kao i uvijek u pregovorima znači da Srbija ima ambicije, stavove i želje, baš kao što ih ima i Kosovo, ima ciljeve u ovom procesu i mora da razumije potrebe druge strane i sarađuje u pronalaženju rješenja koja su prihvatljiva za sve. Ako treba da postoji sporazum, moraju ga prihvatiti vlade u Beogradu i Prištini, podjednako, ali što je još važnije, i javnost u Srbiji i na Kosovu – rekao je Palmer.

Prihvati notifikacije