Magazin

Dijete OPEKLA MEDUZA, majka ostala u šoku kada je čula koliko će trajati liječenje: Šta NIKAKO NE SMIJETE DA RADITE u ovom slučaju

Pored ježeva, meduze su jedni od stanovnika mora na koje se turisti najviše žale tokom ljetne sezone, budući da bolni susret sa njima dugo pamte.

Kupači na moru
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ / RINGIER

Nažalost, djevojčica stara 4 godine, koja je sa roditeljima boravila na plaži u Grčkoj, sa bolom će se sjećati susreta sa meduzom.

Četvorogodišnja djevojčica zadobila je ozbiljne opekotine kada je, igrajući se u moru, došla u kontakt sa meduzom na plaži Agios Georgios Pelasgias u Ftiotidi. Prema riječima majke, dijete je vrištalo od bolova.

Tom prilikom, ona i suprug su došli do djeteta brzo, nakon čega su počeli da joj ukazuju pomoć. U prvi mah nisu znali zbog čega je dijete toliko plakalo, odnosno, da ga je opekla meduza.

Pročitajte još

– Vrištala je od bolova i mi smo odmah potrčali do nje ne uspijevaći da shvatimo šta se dogodilo. Uklonili smo ostatke pipaka i odmah joj dali kortizon   rekla je majka četvorogodišnjakinje koja joj je u konsultaciji sa pedijatrom detetu dala antihistaminik, a sada koriste i kortizonsku mast.

Ono što ju je posebno ostavilo bez teksta jeste činjenica koliko će vremena trajati liječenje njene kćerke.

– Zbog veličine otoka, liječenje će trajati najmanje šest mjeseci i za to vrijeme moraće da se drži dalje od sunca kako ne bi ostao ožiljak  rekla je majka djeteta.

Opekotina od meduze se pere isključivo slanom vodom

Govoreći za portal ERT, Emanuela Voutsina, morski biolog istakla je da je kontakt sa meduzom opasan jer luči kiselinu koja može izazvati opekotine. Ubod meduze izaziva jak bol, svrab i kožni osip, sličan opekotinama, zbog otrova koji ispušta nakon kontakta sa žrtvom.

Kako je objasnila biološkinja iz Grčke, pipci se moraju odmah ukloniti sa našeg tijela, nečim tvrdim (npr. kartonom) bez dodirivanja golim rukama, a zatim se to područje oprati morskom, a ne slatkom vodom.

Treba napomenuti da meduze ne plivaju u vodi, već se drže za kamenje i kupač može doći u kontakt kada uđe u more u područjima koja imaju stijene.

Šta uraditi ako nas ujede meduza?

FOTO: PILLON, ROBERTO, CC BY-SA 4.0 / WIKIPEDIA
FOTO: PILLON, ROBERTO, CC BY-SA 4.0 / WIKIPEDIA

Mjesto ujeda je potrebno oprati slanom vodom ili toplom (između 43 do 45 stepeni) i ukloniti pipke od meduze ukoliko su ostale u koži.

Uklanjanje pipke je najbolje odraditi pincetom. Mesto ujeda možete namazati protivupalnom kremom, topikalnim kortikosteroidom ili popiti tabletu antihistaminika.

Šta ne raditi kada nas opeče meduza

Nije poželjno trljati ujedeno mjesto, niti se češati, jer će se u suprotnom situacija pogoršati. Takođe, bolno mesto nikako ne ispirati slatkovodnom vodom. Ne izlažite ujed Suncu. Jedna od najvećih urbanih legendi jeste primena ljudskog urina kao prva pomoć, što nikako nije dobro, već može samo da dovede do daljih iritacija.

Pored navedenog, nije preporučljivo ni stavljanje vrelog pijeska i kamena na ranu.

Da li možemo da izbjegnemo meduze tokom ljetovanja?

Iako u eri moderne tehnologije i društvenih mreža možemo da znamo gdje se nalaze u moru, ponekad nije moguće predvidjeti gdje se meduze nalaze.

Kretanje meduza u velikoj mjeri zavisi od morskih struja i vjetrova, a budući da se one veoma sporo kreću logično je da prate morske struje. Upravo zato je teško predvidjeti gdje će ih biti, prenosi Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu