Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DILERIMA DESET GODINA ROBIJE Drogu prodavali po cijenama od 10 do 50 KM

Hronika
Autor:

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Okružni sud u Banjaluci

Dileri Zoran Šavija (60) i Branko Milovojša (56) osuđeni su u Okružnom sudu u Banjaluci na ukupno deset godina i četiri mjeseca zatvora zbog toga što su se bavili prodajom droge.

Prema novoj presudi Okružnog suda, Šavija je dobio sedam, Milivojša tri godine i četiri mjeseca zatvora. Oni su uhapšeni u policijskoj akciji “Piramida”.

Ova presuda je izrečena, nakon što je Vrhovni sud Republike Srpske ponišio raniju presudu koju je donio Okružni sud Banjaluka, a po kojoj je Šavija bio osuđen na veću zatvorsku kaznu.

U Okružnom sudu Banjaluka rekli su da se Šaviji i Milivojši u kaznu zatvora uručanava i vrijeme koje su proveli u pritvoru.

Kada je u pitanju Milovojša, on je zbog droge sad osuđen na tri godine zatvora, ali mu je opozvana uslovna osuda koju mu je izrekao Osnovni sud u Prijedoru.

Prema toj presudi bio je osuđen na uslovnu kaznu od osam mjeseci zatvora, sa rokom provjere od godinu i po. Međutim, pošto je počinio novo krivično djelo, te dvije kazne su spojene i osuđen je na jedinstvenu kaznu od tri godine i četiri mjeseca zatvora.

Šavija i Milivojša uhapšeni su u oktobru 2017. godine u akciji MUP Republike Srpske kodnog naziva “Piramida” zajedno sa još 13 saučesnika, koji su u međuvremenu takođe osuđeni zbog trgovine narkoticima. Postupak protiv ostalih optuženih u međuvremenu je razdvojen, jer su mahom priznavali krivicu i dogovarali sporazume s tužilaštvom.

U prvostepenom postuplu Šavija je bio osuđen na osam godina zatvora, a Milovjša isto na tri godine i četiri mjeseca.

Oni su osuđeni jer su od početka 2017. do 10. oktobra iste godine heroin, kokain, marihuanu, ekstazi i LSD prodavali na području Banjaluke i Mrkonjić Grada.

Nakon telefonskih dogovora sa kupcima, odnosno uživaocima droge o mjestu kupoprodaje, količini ili cijeni, drogu su prodavali sami ili zajedno sa drugim osumnjičenima.

Zavisno od količine i vrste, drogu su prodavali po cijenama od 10 do 50 KM.  Na ovu presudu žalbu su uložili njihovi advokati i ona je uvažena, te je Vrhovni sud vratio suđenje na početak. Presuda je poništena zato što je sudsko veće tada odbilo da kao svedoke sasluša osuđene.

Ostali uhapšeni u akciji „Piramida“ su u glavnom u međuvremenu priznavali krivicu.

Tako je Okružni sud Banjaluka osudio Nebojšu Janjića zvanog Neno (45) i Ognjena Kokića zvanog Onjo (36) iz Istočnog Sarajeva na po sedam godina zatvora zbog šverca narkotika.

Na osnovu sporazuma o priznanju krivice u ovom predmetu osuđeno je još devet optuženih, i to na ukupno  13 godina i 8 mjeseci zatvora. Osuđeni su Milan Pičulin zvani Pićulin (35), Vedran Žolja (34), Edin Behremović (49), Miloš Dulić (37), Tihomir Novaković (43), Nedžad Bašić (36), Dalibor Mačak (37), Julija Halupa (25), Dragan Maksimović Žuti (39) i Dragan Stanišić Gagi (34).

Tokom akcije „Piramida“ policija je pretresla ukupno 23 lokacije. Akciju su proveli pirpadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP Srpske zajedno sa sa Policijskim upravama i SIPA. Tom prilikom oduzeto je 95 grama heroina, 1.425 grama marihuane, 23 grama kokaina i 32 grama spida.

Žalba

Banjalučki advokat Darko Kremenović koji brani Zoranu Šaviju rekao je da nije zadovoljan ni novom presudom njegovom klijentu.

– U narednom periodu uložiću Vrhovnom žalbu Republike Srpske žalbu i na ovu presudu – poručio je Kremenović.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO