Kultura

Dimitrije Malinović pobjednik: Gala koncertom u Bijeljini završeni "Dani harmonike"

Gala koncertom sinoć je u Bijeljini završen 14. Međunarodni festival "Dani harmonike", a pobjednik cjelokupnog takmičenja je Dimitrije Malinović iz BiH.

Dimitrije Malinović pobjednik: Gala koncertom u Bijeljini završeni "Dani harmonike"
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Bijeljina će već naredne godine, kako je najavljeno, biti domaćin Kupa svijeta u harmonici.

Na koncertu, održanom u Centru za kulturu, nastupili su Radu Ratoi, virtuoz na harmonici Jurij Šiškin i Duo Beltango, kao i laureati ovogodišnjeg festivala.

Šiškin je zahvalio predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović, opštini Ugljevik i gradu Bijeljina, te svim profesorima, roditeljima i učesnicima za uspješnu organizaciju “Dana harmonike”.

– Zahvaljujući direktoru festivala, Slaviši Periću, sljedeće godine će u Bijeljini biti održan Kup svijeta u harmonici – najavio je Šiškin na konferenciji za novinare.

Predsjednik Svjetske asocijacije akordeonista, Mirko Paterini, najavio je da će Svjetski kup biti održan od 30. avgusta do 3. septembra, kada će u Bijeljinu doći najbolji takmičari iz pojedinačnih zemalja, a sviraće duge programe – čak i po jedan sat.

Ovogodišnji festival organizovali su Udruženje umjetnika “Artist” i Muzička škola “Kornelije Stanković” iz Ugljevika, u saradnji sa Svjetskom konfederacijom akordeonista, uz podršku grada Bijeljina i opštine Ugljevik.

Predstavnike na ovogodišnjem festivalu imale su Rusija, Italija, Austrija, Mađarska, Slovačka, Bugarska, Ukrajina, Moldavija, Rumunija, Slovenija, Srbija, Hrvatska, Crna Gora i BiH.

Festival “Dani harmonike” prvi put je održan u Ugljeviku 2009. godine u organizaciji Osnovne muzičke škole “Kornelije Stanković”.

Prihvati notifikacije