Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

Dinastija

Kolumne
Autor:

Foto: EPA/RAS Srbija

Malo nam je predizbornih skupova naših političara, pa nam još treba i Erdoganov.

Ali, kada je već tu, najbolje bi bilo da se SDA riješi muke sa odabirom svog kandidata za Predsjedništvo BiH tako što će Bakir Izetbegović 20. maja u „Zetri“ objaviti da je to Redžep Taip Erdogan.

Državljanstvo BiH nije problem, ionako ga Savet ministara ovih dana daje svakom. Time bi Bakir istovremeno izbjegao bruku da narodu naštimava svoju suprugu kao šefa bošnjačkog dijela države i cijele SDA. S oca, preko sina do snaje. Dinastija.

Ne zna se ko će od najavljenog predizbornog skupa imati veću korist. Bakiru Erdogan dolazi da u izbornoj godini kaže kako i on ima „starijeg brata“, a ne samo Dodik i Čović.

Istovremeno, Erdoganu je potreban Bakir da preko njega prkosi Evropi, da joj pokaže da njene zabrane ne važe, da na starom kontinentu ima gdje da mitinguje, da se u BiH ništa ne može bez Istanbula.

Srpski političari bi na sve ovo rado urliknuli kako se radi o neoosmanizmu, zelenoj transferzali, islamizaciji cijele Bosne. Ali, ne mogu. Ruke im je vezala Vučićeva izjava o „srpsko – turskom prijateljstvu“, dok je Putinovo savezništvo sa Erdoganom taj čvor na rukama steglo do pucanja.

Ne preostaje im ništa drugo nego da na svoje mitinge u Banjaluku zovu predsjednike Srbije i Rusije. Nakon slučaja Erdogan, to izgleda sasvim očekivano. Ionako je Bosna oduvijek bila poligon za vojne i političke probe moćnijih od nas.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO