Svijet

DIPLOMATSKA DEESKALACIJA SITUACIJE Makron i Erdogan razgovarali o tenzijama oko Sredozemlja

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan i francuski predsjednik Emanuel Makron razgovarali su telefonom prvi put nakon nekoliko mjeseci usljed spora oko tenzija na istoku Sredozemnog mora.

DIPLOMATSKA DEESKALACIJA SITUACIJE Makron i Erdogan razgovarali o tenzijama oko Sredozemlja
FOTO: MURTAJA LATEEF/EPA

U saopštenju iz kancelarije turskog predsjednika nakon razgovora dva lidera navodi se da je Erdogan naglasio da je neophodno koristiti diplomatske šanse radi deeskalacije situacije i postizanja održivih pregovora.

U saopštenju francuskog Ministarstva spoljnih poslova je nakon razgovora, koji je trajao duže od sat, izražena nada da bi se dijalog između Turske i Grčke mogao nastaviti, te da je Makron pozvao na sličan pristup sa Kiprom.

– Predsjednik Makron je zatražio od Turske da u potpunosti poštuje suverenitet članica EU, te međunarodno pravo i da se uzdrži od novih jednostranih postupaka koji bi mogli izazvati tenzije – ističe se u saopštenju i dodaje da su se Makron i Erdogan saglasili da će ostati u kontaktu.

Odnosi između EU i Turske su zategnuti po nekoliko pitanja, uključujući pravo na istraživanje za energetskim resursima na istoku Mediterana, gdje je Ankara u sporu sa Grčkom i Kiprom.

Prihvati notifikacije