Politika

"Diplome se kupuju na benzinskim pumpama" Mihajilica traži odgovore od institucija o aferi "Klaster"

Poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Milanko Mihajilica, uputio je nadležnim institucijama poslanička pitanja koja se tiču afere „Кlaster“, odnosno istrage zbog kupovine i falsifikovanja diploma na više visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj.

Milanko Mihajilica za govornicom maše rukom
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Mihajilica je pitanja uputio Ministarstvu za naučno tehnološki razvoj i visoko obrazovanje, prosvjetnoj inspekciji i Agenciji za visoko obrazovanje Republike Srpske.

Mihajilica ističe da od svih ovih institucija očekuje odgovor na pitanje koje su konkretne mjere i aktivnosti iz djelokruga svojih nadležnosti preduzeli povodom istraga koje provodi Tužilašto BiH, a odnose se na falsifikovanje i kupovinu diploma na više visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj.

– Od prosvjetne inspekcije očekujem odgovor do kakvih su podataka do sada došli, a od Agencije za visoko obrazovanje očekujem da saopšte koje su visokoškolske ustanove akreditovane od 2015. godine do danas, te kojima ustanovama i iz kojih razloga je u istom periodu oduzeta akreditacija – rekao je Mihajilica.

Pročitajte još

Ističe da se ne smije dopustiti da ova afera, kao mnoge do sada, bude zataškana.

A razloga za sumnju da i ovo pitanje može biti zataškano, kako kaže Mihajilica, ima mnogo, a najveći je što su pojedini najviši predstavnici vlasti direktno povezani sa djelovanjem fakulteta i univerziteta koji su pod istragom.

– Obrazovanje, kako privatno, tako i javno, svakako mora biti unaprijeđeno i to je oblast kojoj se mora posvetiti posebna pažnja. I pored obećanja i prethodnog i sadašnjeg ministra da će u tom pravcu djelovati, na kraju smo samo došli do saznanja da se diplome kupuju na benzinskim pumpama. Poznata je izreka da, ako želiš uništiti jedan narod, treba početi sa uništavanjem obrazovanja. Ne smije se dopustiti da naše institucije budu saučesnici u tome – poručio je Mihajilica.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije