Politika

Direktna nabavka vakcina ili prenos nadležnosti: Kontroverzne izmjene Zakona o lijekovima BiH

Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima koji je predložio šef Kluba poslanika SDA Adil Osmanović, a podržali poslanici SNSD u Predstavničkom domu PS BiH, rješenje je koje ne uvažava ustavne nadležnosti entiteta i entitetskih institucija, te predstavlja čist prenos nadležnosti.

Direktna nabavka vakcina ili prenos nadležnosti: Kontroverzne izmjene Zakona o lijekovima BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

To je saopšteno iz Kluba poslanika SDS-PDP-DNS u Predstavničkom domu PS BiH, povodom juče usvojenih izmjena i dopuna Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH i Zakona o javnim nabavkama BiH po hitnoj proceduri koji, kako je rečeno, omogućavaju institucijama vlasti da direktno pregovaraju sa proizvođačem o nabavci vakcina proti korone.

Klub poslanika SDS-PDP-DNS u PD PS BiH smatra dobrim amandman koji je predložio ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, a kojim se omogućava direktna nabavka vakcina od proizvođača u skladu sa ustavnim nadležnostima entiteta.

– Zato izražavamo svoje čuđenje zašto poslanici tzv. “srpske reprezentacije“, među kojima je najviše onih iz SNSD, nisu podržali stav ministra Šeranića nego su glasali za prijedlog Adila Osmanovića – saopšteno je večeras iz Kluba.

Pozivaju SNSD da u Domu naroda PS BiH zaštiti ustavne nadležnosti Vlade Republike Srpske i insistira na usvajanju amandmana ministra Šeranića.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Alen Šeranić

U čemu je razlika između onoga što je predložila Vlada RS, odnosno ministar Šeranić u odnosu na tekst izmjena zakona koji je predložio Klub SDA?

Vlada RS predložila je da novi član Zakona o lijekovima glasi:

„Za vrijeme trajanja stanja prirodne ili druge nesreće, vanredne situacije ili vanrednog stanja, ako postoji opasnost brzog i nekontrolisanog širenja zaraznog oboljenja, ili je to potrebno zbog zaštite javnog zdravlja stanovništva u BiH, javni organ ili ustanova po ovlaštenju Savjeta ministara BiH, uz prethodnu saglasnost nadležne vlade entiteta, kantona ili Brčko distrikta BiH, može nabavljati sredstva za prevenciju i liječenje zaraznih bolesti kroz diretne ugovore sa proivođačima lijekova i medicinskih sredstava, a koji će se prometovati u skladu sa ovim Zakonom“.

FOTO: VLADIMIR LOJANICA/RAS SRBIJA
FOTO: VLADIMIR LOJANICA/RAS SRBIJA

S druge strane, u Predstavničkom domu BiH usvojena izmjena Zakona glasi:

„Za vrijeme trajanja stanja prirodne ili druge nesreće, ili vanrednog stanja, ako postoji opasnost brzog i nekontrolisanog širenja zaraznog oboljenja ili je to potrebno zbog zaštite javnog zdravlja stanovništva u BiH, Savjet ministara BiH, vlade entiteta, kantona i Brčko distrikta BiH, ili drugi javni organ u BiH po ovlaštenju Savjeta ministara BiH, uz saglasnost Agencije, može nabavljati sredstva za imunizaciju i liječenje zaraznih blesti kroz direktne ugovore odnose s prizvođačima lijekova, te ih uvoziti u BiH putem i kroz saradnju sa pravnim licima koja su od Agencije pribavila dozvolu za promet lijekova, a ispunjavaju zakonske i podzakonske uslove za promet, skladištenje i distribuciju lijekova, odnosno sredstava za imunizaciju“.

Pročitajte još

Dakle, čini se da je u konačnom tekstu nestao dio koji govori o „prethodnoj saglasnosti“ Vlade RS.

Međutim, Šefica Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu BiH Snježana Novaković Bursać tvrdi da nije tako i da se suštinski nije odstupilo od prijedloga koji je stigao iz Vlade RS.

Naprotiv, dodaje ona, Vlada RS, Vlada FBiH, vlade kantona i Distrikta Brčko, stavljene su u istu ravan sa Savjetom ministara BiH, te i one mogu direktno da pregovaraju o nabavci.

– To se odnosi samo na to da je u vanrednim okolnostima verifikovana mogućnost da Savjet ministara, ali i vlade entiteta i kantona, mogu da direktno pregovaraju. Ali, i dalje ostaje kao jedina mogućnost da direktna, fizička nabavka, mora da ide preko veledrogerija. Niko u svijetu ne radi drugačije, pa ni mi – kaže Novaković Bursać za Srskainfo.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Snježana Novaković Bursać

Kako kaže, Klub SDA se pozvao na obrazloženje iz Kovaks pograma, gdje oni žele da pregovaraju s nekim na nivou BiH i predložili po hitnoj proceduri rješenje gdje je bilo rečeno da se ide samo na nivo Savjeta ministara.

– Mi smo reagovali, na način ako će se u zakonu posebno apstrofirati mogućnost da pregovara Savjet ministara BiH, moraju se u istu ravan dovesti vlade entiteta, kantona i Distrikta Brko, što je na kraju i učinjeno. Znači, suština je da se ništa novo u praksi nije desilo, jer je, prema našem mišljenju, i važeći zakonski okvir sve to omogućavao. Ali, s obzirom da su neki imali potrebu da se to posebno nabroji, to smo i prihvatili. Zog cijele situacije i javnosti procijenili smo da je bolje da prihvatimo izmjenu takona, pa ako bude potrebno da se nešto koriguje, da to bude na Domu naroda. Nismo htjeli da bude da odbijamo jer bi sve dobilo neki drugi kontekst – poručuje Novaković Bursać.