Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Inspekcija utvrdila da NIJE ZAŠTITIO UČENIKE: Smijenjen direktor škole zbog VRŠNJAČKOG NASILJA

Hronika
Autor:

Foto: Screenshot

Direktora Srednje škole Barajevo Dobrovoja Jelića, čije učenice su akterke stravičnog vršnjačkog nasilja, danas je smijenio ministar prosvete Mladen Šarčević.

– Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razriješio je Dobrivoja Jelića direktora Srednje škole u Barajevu sa danom 17. 09. 2019.godine. Na osnovu vanrednog inspekcijskog nadzora koji su izvršili prosvjetni inspektor Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja utvđeno je da ustanova ne sprovodi mjere za bezbjednost i zaštitu učenika – navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Na osnovu svega navedenog tokom inpekcijskog nadzora stekli su se uslovi za razriješenje direktora ustanove predviđeni odredbom člana 128. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Zakon propisuje da je direktor odgovoran za zakonitost rada i za uspješno obavljanje delatnosti ustanove.

– U skladu sa Pravilnikom o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, direktor nije preduzeo odgovarajuće aktivnosti odnosno nije obavijestio nadležnu školsku upravu o trećem nivou nasilja i nije sazvao Tim koji bi hitno krenuo u postupak rješavanja problema nasilja – saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

Svega nekoliko minuta prije objavljivanja zvanične odluke ministra, razgovarali smo sa Jelićem, koji je rekao da bi bio iznenađen ako bi danas dobio otkaz.

– To bi bilo iznenađenje da me smjene danas. Juče je bilo objavljeno da ću biti smijenjen i prije sastanka koji smo imali, a valjda treba da se otkuca zapisnik, da ga ministar pogleda, ako treba da dam još neku izjavu… – rekao nam je direktor Jelić svega nekoliko minuta pre nego što je odluka o razriješenju zvanično objavljena.

On je dodao da sama “smjena nije sporna”, ali da bi ga začudilo ako bi se to desilo danas.

– Ministarstvu je najlakše da smijeni direktora – smatra on.

Podsjetimo, još jedan slučaj vršnjačkog nasilja uznemirio je javnost u petak, kada je na društvenim mrežama osvanuo jeziv snimak dvije djevojčice koje šamaraju i maltretiraju treću, znatno sitniju. Jedna od batinašica, kao i djevojčica koja je pretrpila nasilje, i to ko zna koliko puta, jer je naknado objavljeno još snimaka na kojima prima šamare – učenice su Srednje škole Barajevo.

U izjavi za Novosti majka napadnute djevojčice istakla je da je zahvalna svima koji su osudili nasilje i dodala da nemili događaj želi da što prije izbriše iz sjećanja.

– Ne znam kada će mi se kćerka vratiti u školu, razmišljali smo i o mogućem prebacivanju, ali pustićemo da sve ide svojim tokom. Najvažnije od svega je da se ona smirila, a sada je sve u nadležnosti policije i tužilaštva kako bi se stavila tačka na ovaj slučaj – dodaje ona.

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO