Hronika

Inspekcija utvrdila da NIJE ZAŠTITIO UČENIKE: Smijenjen direktor škole zbog VRŠNJAČKOG NASILJA

Direktora Srednje škole Barajevo Dobrovoja Jelića, čije učenice su akterke stravičnog vršnjačkog nasilja, danas je smijenio ministar prosvete Mladen Šarčević.

Inspekcija utvrdila da NIJE ZAŠTITIO UČENIKE: Smijenjen direktor škole zbog VRŠNJAČKOG NASILJA
Foto: Screenshot

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razriješio je Dobrivoja Jelića direktora Srednje škole u Barajevu sa danom 17. 09. 2019.godine. Na osnovu vanrednog inspekcijskog nadzora koji su izvršili prosvjetni inspektor Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja utvđeno je da ustanova ne sprovodi mjere za bezbjednost i zaštitu učenika – navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Na osnovu svega navedenog tokom inpekcijskog nadzora stekli su se uslovi za razriješenje direktora ustanove predviđeni odredbom člana 128. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Zakon propisuje da je direktor odgovoran za zakonitost rada i za uspješno obavljanje delatnosti ustanove.

– U skladu sa Pravilnikom o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, direktor nije preduzeo odgovarajuće aktivnosti odnosno nije obavijestio nadležnu školsku upravu o trećem nivou nasilja i nije sazvao Tim koji bi hitno krenuo u postupak rješavanja problema nasilja – saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

Pročitajte još

Svega nekoliko minuta prije objavljivanja zvanične odluke ministra, razgovarali smo sa Jelićem, koji je rekao da bi bio iznenađen ako bi danas dobio otkaz.

– To bi bilo iznenađenje da me smjene danas. Juče je bilo objavljeno da ću biti smijenjen i prije sastanka koji smo imali, a valjda treba da se otkuca zapisnik, da ga ministar pogleda, ako treba da dam još neku izjavu… – rekao nam je direktor Jelić svega nekoliko minuta pre nego što je odluka o razriješenju zvanično objavljena.

On je dodao da sama “smjena nije sporna”, ali da bi ga začudilo ako bi se to desilo danas.

– Ministarstvu je najlakše da smijeni direktora – smatra on.

Podsjetimo, još jedan slučaj vršnjačkog nasilja uznemirio je javnost u petak, kada je na društvenim mrežama osvanuo jeziv snimak dvije djevojčice koje šamaraju i maltretiraju treću, znatno sitniju. Jedna od batinašica, kao i djevojčica koja je pretrpila nasilje, i to ko zna koliko puta, jer je naknado objavljeno još snimaka na kojima prima šamare – učenice su Srednje škole Barajevo.

U izjavi za Novosti majka napadnute djevojčice istakla je da je zahvalna svima koji su osudili nasilje i dodala da nemili događaj želi da što prije izbriše iz sjećanja.

– Ne znam kada će mi se kćerka vratiti u školu, razmišljali smo i o mogućem prebacivanju, ali pustićemo da sve ide svojim tokom. Najvažnije od svega je da se ona smirila, a sada je sve u nadležnosti policije i tužilaštva kako bi se stavila tačka na ovaj slučaj – dodaje ona.

(Blic)