Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DIREKTORI ZBRINUTI, NAROD VRAĆA DUG Gdje su danas bivši rukovodioci NAJVEĆEG GUBITAŠA U SRPSKOJ

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Dragan Savanović

Ili su u penziji ili na dobro plaćenim funkcijama, daleko od očiju javnosti; uglavnom, svih 11 bivših direktora najvećeg gubitaša u RS su zbrinuti.

Od njih 11 na sudu i u zatvoru je završio jedino Sreten Telebak, koji i danas, kao penzioner, tvrdi da je jedini u istoriji ŽRS poslovao pozitivno i da je “žrtva političkih namještaljki”. I stariji železničari tvrde da je Telebak bio najbolji direktor, vjerovatno zato što su za njegovog mandata plate bile redovne, ali je i on za sobom ostavio minus na računu.

I ostali direktori su, uglavnom, slagali minus na minus, a sve će to “popeglati” građani RS, vraćajući kredite, nakon čega tek slijedi ulaganje u zakorovljene pruge i zapuštene vozove. Podsjećamo, samo kredit Svjetske banke, od oko 100 miliona KM, građani će vraćati u naredne 32 godine.

Kontić u fotelji 26 godina

Rezultat je to, između ostalog i direktorovanja Dragana Savanovića, koji je, nakon skoro osam godina na fukciji prvog čovjeka ŽRS, smijenjen prije tri meseca. Savanović nakon smene nije vraćen u prijedorsku “Toplanu”, odakle je došao u ŽRS, nego se samo preselio u susjednu kancelariju i postao pomoćnik generalnog direktora Željeznica RS za tehnološko unapređenje. Izvori Srpskainfo tvrde da i danas Savanović u ŽRS ima uticaj na ključne odluke.

Prvi direktor Željeznica RS, Dragiša Hadžić, koji je, istina, “vladao” manje od godinu dana, od 1992. do 1993, nakon te funkcije je postao generalni direktor Javne željezničke korporacije BiH, a potom i funkcioner u Ministarstvu transporta BiH, odakle je otišao u penziju.

– Jedan sam od prvih inženjera saobraćaja u Banjaluci, pa je logično da sam bio na tim pozicijama – kaže Hadžić za Srpskainfo.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Njegov nasljednik u fotelji prvog čovjeka ŽRS nije od te struke, ali mu to nije smetalo da napravi fascinantnu karijeru. On je, naime, u direktorskoj fotelji već 26 godina i uskoro će sa funkcije u penziju. Marinko Kontić je od 1993. do 1998. bio generalni direktor ŽRS, da bi iz te “uskočio” u fotelju direktora Javne željezničke korporacije BiH i tu ostao do danas.

Naime, već 20 godina Kontić se “rotira” sa mjesta generalnog direktora na poziciju zamjenika i vječiti je predstavnik RS u ovoj korporaciji. Prema svjedočenju nekih njegovih saradnika, ovaj nekadašnji načelnik opštine Kupres stekao je priličnu imovinu u Banjaluci i Beču.

Doboj kao sigurna kuća

U penziji je i bivši direktor Željeznica RS, Marinko Biljanović, koji je godinama bio pomoćnik ministra saobraćaja Nedeljka Čubrilovića, aktuelnog predsjednika Narodne skupštine RS.

Penzionisani su i bivši direktori ŽRS Dimšo Todorović, te Stojan Lazarević, kadar SNSD, prvi kojem je Željeznica poslužila kao rezervoar glasova na izborima. Nakon samo nekoliko meseci direktorovanja osvojio je više od 8.000 glasova i postao poslanik u Narodnoj skupštini RS.

Sličan recept primjenio je kasnije Petko Stanojević, koji je za godinu dana naprimao nekoliko stotina radnika u ŽRS, da bi sebi obezbijedio glasove. Radnicima je ostao dužan dvije plate, uvećao je i minus u ŽRS, a nakon mandata u Narodnoj skupštini okrenuo je leđa SNSD-u i prešao u tabor granonačelnika Doboja Obrena Petrovića.

Danas je u Doboju načelnik odjeljenja za evropske integracije. Interesantno je da je kod Obrena Petrovića karijeru završio i Sreten Telebak, kome je nakon izlaska iz zatvora nedostajala još godina staža do penzije.

Na sudu, ali ne zbog Željeznica

Javnosti je malo poznato da je generalni direktor Željeznica RS bio i Milan Ninković, kome se danas sudi za ratne zločine pred Sudom BiH. Ninković je 2001. imenovan kao kadar koalicije PDP – SDS, ali nije ni zasjeo u fotelju prvog čovjeka ŽRS, navodno, zbog intervencije visokog predstavnika.

Još jedan bivši direktor Željeznica RS je odgovarao pred sudom, ali zbog porodičnog, odnosno partnerskog nasilja. Petko Stanojević, tada već poslanik u Narodnoj skupštini RS, optužen je 2012. da je pretukao ljubavnicu. Prema pisanju pojedinih medija, on je toj ljubavnici, navodno, kupio stan u centru Doboja, dok je zvanično bio u braku sa suprugom s kojom ima dvoje djece.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO