Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DISKRIMINACIJA Srbi bez donacija za održivi povratak u Tuzlanskom kantonu

Regioni
Autor:

Foto: Slađana R. Mrkonjić/RAS Srbija

Srbi povratnici u Tuzlu ostali su bez donacija za održiv povratak. Na posljednjem konkursu Vlade Tuzlanskog kantona za donatorska sredstva povratnicima više od 90 odsto novca dodijeljeno je Bošnjacima.

Većina Srba koji su konkurisali nisu ispunili propisane uslove, obrazlažu kantonalni službenici. Ovo je samo nastavak opstrukcije povratka Srba u Federaciju, tvrde Srbi koji su se vratili na svoja ognjišta.

Na područje Tuzlanskog kantona vratilo se manje od 7 odsto predratnih žitelja, uglavnom starih osoba. Neobnovljena imovina i infrastruktura te nezaposlenost najveći su problemi ove populacije, ističu malobrojni povratnici.

Slobodan Jovanović se vratio na svoje imanje u selo Požarnica u Tuzlanskom kantonu 2018. godine. Prvi put se obratio tuzlanskim vlastima za donatorska sredstva za održiv povratak, ispunjavajući jedan od ključnih uslova konkursa – da ranije nije bio korisnik nijedne donacije, ali je odbijen zbog nepotpune dokumentacije. Smatra da su ga službenici Kantona mogli upozoriti na taj propust u konkursnom roku.

– Vratio sam se na svoju djedovinu, na svoju očevinu, gdje sam ponikao i gdje želim da umrem. Prijavio sam se na konkurs ali su me odbili, zbog, kako kažu, nepotpune dokumentacije. Kad sam pribavio i taj papir što su mi tražili, rekli su mi da je konkurs završen. A da se žalim nemam kome – kaže Jovanović.

Foto: S. R. Mrkonjić/RAS Srbija

Na posljednjem konkursu Vlade Tuzlanskog kantona za donatorska sredstva za održiv povratak, od 32 korisnika kojima su sredstva odobrena, samo je troje Srba. Ostali su Bošnjaci povratnici, kaže Željko Pantić iz Regionalne organizacije Srba u Tuzli.

– Ovo je prevršilo svaku mjeru. Ljudi nam svakodnevno odlaze iz kantona zato što nemaju mogućnosti da ostanu i opstanu ovdje – kaže Pantić.

Upozorava da su prava Srba na ovim prostorima ugrožena.

– Naša procjena je da sada na području Tuzlanskog kantona živi oko 500 Srba. I oni koji su se vratili bili su prisiljeni da ponovo napuste svoje ognjište. Primjera radi, 2010. godine, kada sam se ja vratio u Požarnicu, ovdje je živjelo 350 ljudi, a sada ima oko 100 srpskih povratnika – navodi Pantić.

Službenici Vlade Tuzlanskon kantona, međutim, tvrde da nikakve diskriminacije nije bilo jer su uslovi za konkurs bili isti za sve.

Službenik u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak Vlade Tuzlanskog kantona Safet Tulić kaže da je konkurs bio svima dostupan, a način podjele ovih sredstava javan i transparentan.

– Imali smo tri uredne prijave koje su dostavili povratnici srpske nacionalnosti i oni su donaciju dobili. Imali smo takođe pet nepotpunih prijava i šest koje smo eliminisali,  jer su već ostvarili pravo na neku donaciju – tvrdi Tulić.

U žalbenom postupku koji je u toku, Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH će pružiti pravnu pomoć Srbima koji nisu ostvarili prava na donaciju.

– Okolnost da je samo 11 Srba povratnika konkurisalo za sredstva za održiv povratak nedvosmisleno ukazuje na to kakva je bila višegodišnja politika prema povratnicima – kaže Đorđe Radanović iz Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

On tvrdi da Srbi ponovo napuštaju Tuzlu.

– Federalne vlasti obnavljaju kuće Bošnjacima u Lukavcu, Sapni, Banovićima, umjesto da su obnovljene srpske kuće u Požarnici i drugim srpskim selima u Tuzlanskom kantonu – ističe Radanović.

On upozorava i da Vlada Tuzlanskog kantona uopšte ne poštuje odredbe Ustava Federacije koje se odnose na proporcionalnu zastupljenost naroda u organima uprave Kantona.

Vratilo se manje od 20.000 Srba

Prema službenim podacima kantonalne vlade, od 1996. do 2019. godine na područje Tuzlanskog kantona vratilo se 19.898 Srba, dok se iz Tuzlanskog kantona u 14 opština u Republici Srpskoj vratilo 79.953 Bošnjaka, najviše u Bijeljinu i Zvornik.

– Prema popisu iz 1991, u Vladi Tuzlanskog kantona moralo bi da bude zapsoleno najmanje 20 odsto Srba, koliko ih je radilo prije rata. Prema zvaničnom aktu, koji je njihov premijer potpisao, u Vladi TK kantona od 251 zaposlenog državnog službenika samo je četvoro Srba, a od 196 pomoćnog osoblja samo troje Srba. To je dokaz da se opstrukcija vrši na svim nivoima i svim segmentima života – rekao je Đorđe Radanović iz Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO