Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DISKRIMINIŠE VOZAČE Putarina u Njemačkoj nezakonita

Svijet
Autor:

Foto: Philipp Guelland/EPA

Evropski sud pravde donio je danas presudu da je uvođenje putarina u Njemačkoj nezakonito, jer se njima nepravedno kažnjavaju vozači iz drugih zemalja Evropske unije.

Teret plaćanja putarine pao bi isključivo na strance, što se, kako je obrazloženo, kosi sa zakonima EU protiv diskriminacije, presudio je ovaj sud.

Odluka suda sa sjedištem u Luksemburgu znači da će Njemačka morati da povuče ili revidira svoj sistem naplate putarine, izvještava agencija AP.

Da je došlo do uvođenja putarina svi bi morali da nabave odgovarajuće vinjete – kakve koriste, naprimjer, Slovenija ili Austrija. Međutim, vlasnici automobila registrovanih u Njemačkoj dobijali bi neku vrstu povrata novca preko poreza, što znači da njemački vozači, za razloku od stranaca, u stvari ne bi imali dodatne troškove.

Spor je pred sudom u Luksemburgu pokrenula Austrija, koja je, uz podršku Holandije, zatražila da se preispita da li je odluka Njemačke o uvođenju putarina u skladu s evropskim propisima.

Austrijski ministar saobraćaja Andreas Rejhart pozdravio je odluku suda ne kao pobjedu koju je njegova zemlja izvojevala za sebe, već za cijelu Evropsku uniju.

– Pošto sam ja čvrsto opredijeljni Evropljanin, mislim da je ova odluka Evropskog suda pravde zaista veliki dan za Evropsku uniju i zajednicu. Ovo je, takođe, nedvosmislen signal ravnopravnosti u Evropi – rekao je on u Beču.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO