Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Divi se HITLERU I PAVELIĆU, a sada ima novi SKANDALOZNI projekat

Svijet
Autor:

FOTO: ZAGREB-PRIDE.NET / SCREENSHOT

Prije nekoliko dana na portalu “Al Džazira” osvanuo je članak o 28-godišnjem Hrvatu Frani Čirku, koji je kako se navodi u tekstu pokrenuo hrvatsku verziju “alternativne desnice”. Iako mlad, Čirko nije novo ime na hrvatskoj političkoj sceni i medijima, a njegova biografija prilično je zanimljiva.

“Al Džazira” piše da su Čirko i njegove kolege odlučile da pokrenu novu stranku “alternativne desnice” nakon što su se postojeće ekstremno desne stranke praktično raspale nakon parlamentarnih izbora 2016. godine, piše blic.rs.

FOTO: SCREENSHOT OSTALO

Uz podsjećanje da je tokom posljednjih nekoliko godina hrvatska politika skrenula još više udesno, što uključuje i normalizaciju neofašističkih ideja, “Al Džazira” navodi da je Čirko osnovao “Generaciju obnove” u nadi da će stvoriti hrvatsku verziju “alternativne desnice” i antiimigrantskog pokreta “utemeljenog na evropskom identitetu”.

Kako piše “Al Džazira”, Čirko pokušava da sakrije ekstremno desnu ideologiju stranke kampanjama protiv iseljavanja mladih.

– Stariji političari desnice se bore samo protiv komunista, što je ok, ali ne bore se protiv socijalizma u ekonomiji i načinu na koji država funkcioniše – rekao je on.

Ko je zapravo Frano Čirko i kakav uticaj njegova stranka ima?

Hrvatski portal Index.hr u današnjem tekstu pod naslovom “Sjećate se ovog našminkanog homofoba? Sad se hvali da je osnivač hrvatske “alternativne desnice”?” podsjeća da se Čirkova stanka, blago rečeno, ni na jednim izborima nije proslavila. Na izborima za Zagrebačku skupštinu skupili su mizerna 652 glasa, a partija ima tek 200 članova. Jasno je da je riječ o marginalnoj stranci bez nekog uticaja, ali oni što je čini zanimljivom je upravo Čirko.

U politici je aktivan već dugo. U vrijeme kada je bio student matematike, postao je i predsjednik omladine Hrvatske čiste stranke prava HČSP, stranke čiji članovi na skupovima nerijetko viču “ubi pe*era”.

I sam Frano koji se nekada grozio svega homoseksualnog, ali ne i golog poziranja s golim, isključivo muškim prijateljima. Desetak takvih fotografija bilo je dovoljno da ga mnogi proglase prikrivenim homoseksualcem 2012. godine. Kako je Index tada objavio, fotografije koje pokazuju “nježniju stranu najpoznatijeg ljubitelja Hitlera i Pavelića” osvanule su na formu “Zagreb Prajd” a na njima Čirko je našminkan.

Prva rekacija kada su se fotografije pojavile bilo je odbijanje da da komentariše, jer kako su tada prenijeli hrvatski mediji, “nema vremena da se baviti bolesnim mozgovima” jer ima pametnijeg posla, tačnije priprema nacionalistički skup.

FOTO: SCREENSHOOT TWITTER

Godinu dana kasnije ta tema je ponovo postala aktuelna i to nakon što je u redakciju portala Dnevno.hr stigao mejl u kojem se navodi da je tada mladi pravaš gej. U tom mejlu, osoba koja ga je poslala navodi da se sa Čirkom družila na putovanjima, da nikada nije imao djevojku, niti je ikada imao odnos sa devojkama. Ovog puta Čirko se oglasio i rekao da “naravno da nije gej” kao i da su to izmišljanja “zavidnih ljudi” koji žele da mu “napakoste”.

Za šta se zalaže “Generacija obnove”?

Inače riječ je o stranci koja je osnovana u februaru 2017. godine, a protivi se istopolnim brakovima i pravima LGBT osoba, ali i reproduktivnim pravima. Povezani su s ekstremnim desničarima širom Evrope, od Mađarske i Letonije preko Estonije pa sve do Bugarske.

“Al Džazira” ističe da Čirko i njegovi kolege na svojim skupovima ističu zastave i simbole povezane s ustaštvom, a u novembru 2017. godine na glavnom zagrebačkom trgu postavili su “oltar” za Slobodana Praljka, ratnog zločinca koji se ubio ispijanjem otrova nakon izricanja presude za zločine u BiH tokom 1990-ih godina.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO