Društvo

ĐACI U KLUPAMA U SEPTEMBRU “Nastavnike prije početka školske godine TESTIRATI

Školska godina u osnovnim i srednjim školama u Brčkom trebalo bi da počne na vrijeme, prvog ponedjeljka u septembru.

ĐACI U KLUPAMA U SEPTEMBRU “Nastavnike prije početka školske godine TESTIRATI
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJA

Nastava će se odvijati na tradicionalan način – rekao je danas šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi distrikta Senad Osmanović.

Osmanović je rekao novinarima da postoji inicijativa da se svi nastavnici testiraju na virus korona prije početka školske godine, kao i da se preduzmu određene zaštitne mjere koje podrazumijevaju mjerenje temperature učenicima prije ulaska u školu.

– Svi nastavnici će morati da nose maske. Ide se u tom pravcu da tradicionalni oblik nastave mora da živi – istakao je Osmanović.

On je dodao da se razmatra uvođenje i onlajn nastave, te da bi to trebalo biti samo prve sedmice drugog polugodišta.

Školsku 2020/2021. godinu u 15 osnovnih i četiri srednje škole u Brčkom pohađaće skoro 9.000 učenika, od kojih je 2.870 srednjoškolaca.

Osmanović kaže da je u prve razrede upisano oko 700 učenika, što je na prošlogodišnjem nivou.

Drugi upisni rok u srednje škole biće nakon popravnih ispita, kaže Osmanović i dodaje da je ostalo oko 40 slobodnih mjesta.

Govoreći o prevozu đaka, Osmanović je napomenuo da je Odjeljenje potpisalo trogodišnji okvirni sporazum sa prevoznikom 1. januara, te da trenutno javnog prevoza nema.

– Imamo najave prevoznika da će, kada počne školska godina, biti organizovan i prevoz đaka i građana – rekao je Osmanović.