Politika

“Đajić zaboravio da je direktor UKC” Ješićeva o današnjem protestu zdravstvenih radnika u Srpskoj

Generalni sekretar Narodnog fronta i odbornica u Skupštini grada Banjaluka, Dijana Ješić obrušila se na direktora UKC Republike Srpske, Vladu Đajića navodeći da je očito zaboravio da se nalazi na čelu najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj.

“Đajić zaboravio da je direktor UKC” Ješićeva o današnjem protestu zdravstvenih radnika u Srpskoj
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Ješićeva je to navela komentarišući današnje proteste Sindikat zdravstva Republike Srpske, između ostalog, zbog neusklađenosti plata sa zagarantovanom najnižom platom u iznosu od 900 КM.

– Izgleda da je Vlado Đajić, obavljajući poslove poslanika i predsjednika Gradskog odbora SNSD, zaboravio da je direktor najveće zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj – izjavila je Ješićeva.

Ona podsjeća da je minimalna plata povećana sa 750 КM na 900 КM odlukom Vlade Republike Srpske od 1. januara 2024. godine, ali da je Đajić odlučio da ne ispoštuje tu odluku i da nastavi plaćati radnike sa najnižim primanjima (higijeničarke) po “starom”.

Ješićeva kaže da je trebalo platu povećati i svim zaposlenima linearno, od medicinskih setrara, tehničara do ljekara. Ona kaže da je poražavajuće da oko 70 odsto radnika prima osnovnu platu za oko 10 КM veću od najniže plate.

Pročitajte još

– Ne samo da u Кliničkom centru nedostaje lijekova, stalaka, gaza, zavoja, toalet papira i ostalog, nego će zbog ovakovog odnosa prema radnicima ostati i bez njih. Pacijenti su već uveliko počeli da ga zaobilaze i da pomoć traže u regionu, tako da će Univerzitetskog kliničkog centra ostaće samo prazna zgrada – zaključuje Ješićeva.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu