Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Đapo: Zdravlje Mostaraca ne smije biti DOVEDENO U PITANJE

Regioni
Autor:

Foto: R.D./Klix.ba

Federalni ministar ekologije i turizma Edita Đapo izjavila je danas da zbog aktuelnih problema sa odlaganjem otpada u Mostaru ne smije biti dovedeno u pitanje zdravlje stanovnika ovog grada i da treba hitno djelovati, saopšteno je iz Vlade Federacije BiH.

Ona je o ovom pitanju danas u Sarajevu razgovarala sa gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem i direktorima mostarskih javnih preduzeća “Komunalno” i “Deponija”.

Na sastanku je rečeno da, prije svega, treba hitno deblokirati rad mostarskog preduzeća “Deponija” i nastaviti odlaganje isključivo komunalnog otpada, te sanirati potok na obodu deponije, kako je naložila Federalna uprava za inspekcijske poslove.

– Ukoliko je potrebno, treba angažovati nadležne institucije u sprovođenju ovog naloga jer nezbrinjavanje komunalnog otpada predstavlja veliku prijetnju po zdravlje i život građana – navedeno je u saopštenju.

Mostarska Gradska uprava zadužena je da odmah angažuje sertifikovane laboratorije kako bi tačno utvrdile sastav otpadnog mulja i locirale zagađivače.

Gradonačelnik Mostara i direktori gradskih javnih preduzeća istakli su kako je stara deponija glavni uzrok problema, pa je dato zaduženje Gradskoj upravi da stečajnom upravniku stare deponije naloži da hitno izvrši njenu sanaciju.

Budući da je upravljanje otpadom u FBiH u nadležnosti kantona, zatraženo je urgentno uključivanje Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, odnosno resornog ministarstva u rješavanje ovog problema.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO