Kolumne

Djeca nas gledaju

Marko ima 18  godina, uskoro završava srednju i ne planira da ide na fakultet. Kaže da mu diploma ne treba, jer se može uspjeti i bez nje. Kaže: „Ako zatreba mogu i da je kupim“.

Djeca nas gledaju
FOTO: SRPSKAINFO

Marko je pročitao puno tekstova o tome kako čak ni najbolji studenti godinama ne mogu da nađu posao, kao i onih da mnogi direktori i ministri imaju kupljenu diplomu, ali da ih to ne sprečava da i dalje budu na funkciji.

Marko je svjestan da kriminalci i političari žive bolje od profesora i doktora, svjestan je da skoro nijedan političar, ni pored palete dokaza, nije bilo u zatvoru, svestan je da će, ako ima dobre veze moći da radi poslove i mimo zakona.

Marko vidi da, ako si u sistemu neke od vlasti u ovoj državi, možeš da radiš šta hoćeš. Redovno čuje kako se tužilaštva gube dokaze, kako neko od funkcionera ojadi državu za tri miliona maraka i plati štetu 100.000 KM, čuje kako vlada uveze neisprave respiratore, potroši pet milona KM i onda čuje kako su misteriozno nestali dokazi.

Čuje i da inspktori dilaju drogu, da zaplijenjena droga nestaje, da inspektori pljačkaju, čuje da i tu često nema dokaza… Marku se u medijima serviraju priče o luksuzu starelta, kriminalaca, političara… 

Marko, već sada zna da će tražiti prečice za bolji život, jer je svjestan gdje živi. Većina djece svjesna su svega, pa pola Markovog odjeljenje zna da će na studije, ili poslije njih, vani, dok mali dio njih želi da pokuša ići pravim putem i ostati u svojoj državi, ali, najvše plaši to što je više njih bliže Marku ili ovima koji odlaze.

Kako djeci objasniti da poličar koji pronevjeri ogroman novac neće odgovarati, a da profesor koji pošteno radi svoj posao mora da nađe još nešto sa strane da bi solidno živjeo?

Kako mu objasniti zašto ipak treba da izabere ovaj drugi put? Teško, odavno je na snazi nakaradni sistem vrijednosti, gdje je za djecu poniženje biti kasirka u marketu, a čast biti korupmirani političar.

Zato, prije nego počnemo kritikovati mlade i nazivati ih glupima, jer su imali loše razultet na PISA testirnja, zato što neće da studiraju ili zato što odmah planiraju vani, zapitajmo se kakav im primjer svi zajedno dajemo.