Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Djeca od četvrte godine koriste digitalne uređaje, najčešće “pametni telefon”

Društvo
Autor:

Foto: Shutterstock

nDjeca u sve ranijem uzrastu počinju da koriste internet, a roditelji nemaju dovoljno znanja i vještina da ih zaštite od mogućih zloupotreba, pokazalo je istraživanje nastalo u okviru projekta „Bezbjedan internet za cijelu porodicu”.

Istraživanje je pokazalo da se većina djece sa digitalnim uređajima susreće u uzrastu od četiri godine, kao i da svako četvrto dijete u predškolskom uzrastu i više od polovine djece u školskom uzrastu već posjeduje jedan digitalni uređaj.

Najčešće korišćen digitalni uređaj među djecom predškolskog i mlađeg školskog uzrasta je „pametni telefon”, a potom tablet računari.

Čak 70 odsto djece telefon koristi samostalno, a 24 odsto uz nečiju pomoć, dok samo 6 odsto djece ne koristi ovaj uređaj.

Takođe, istraživanje je pokazalo i da je pokušaj da ograniče djetetu vrijeme provedeno na internetu izazvao sukob sa djecom kod dvije trećine roditelja, dok se jedna trećina njih sukobila sa djecom zbog ograničavanja dostupnog sadržaja na internetu.

Rezultati istraživnja su i da trećina ispitanih roditelja nije dovoljno upoznata sa digitalnim uređajima kako bi umjeli da blokiraju sadržaje koji se promotivno nude tokom korišćenja interneta ili spriječe svoju djecu da ostavljaju „aktivne digitalne tragove na internetu”.

Specijalista školske psihologije iz Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Biljana Lajović kaže da korišćenje digitalnih uređaja predstavlja jedan od posebnih izazova za roditelje i za postavljanje granica u okviru vaspitanja djece.

– Ovdje dolaze do izražaja vaspitni stilovi roditelja, njihova efikasnost kao i slabe strane. Otvara se i novo područje za saradnju roditelja i predškolskih ustanova i škola, jačanje kompetencija odraslih, kako u oblasti vaspitanja tako i korišćenja savremenih tehnologija – ukazala je Lajović na panel diskusiji „Djeca i internet – pametno od početka”.

Tanja Ranković, rukovodilac programa obrazovanja u UNICEF-u, navodi da su konkretni ciljevi projekta obuka učitelja i vaspitača za podizanje svijesti i znanja roditelja i djece o rizicima i bezjbednom korišćenju interneta, kao i osnaživanje roditelja i djece uzrasta između četiri i osam godina za bezbjedno korišćenje interneta.

Projekat “Bezbjedan internet za cijelu porodicu” sprovodi UNICEF u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, uz podršku kompanije Telenor.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO