Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DJECA OSTALA KOD KUĆA Štrajk u školama nastavljen uprkos sudskoj odluci

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Štrajk zaposlenih u osnovnim i srednjim školama u Unsko-sanskom kantonu nastavljen je i jutros uprkos odluci suda u Bihaću da privremeno zabrani štrajk u osnovnim školama.

Zabranu je zatražilo Kantonalno pravobranilaštvo na zahtjev Ministarstva obrazovanja i Vlade Unsko-sanskog kantona.

– Nalaže se sindikatu da omogući nesmetano obavljanje vaspitno-obrazovnog procesa u javnim ustanovama osnovnog obrazovanja na području Unsko-sanskog kantona. Protiv ovog rješenja nije dozvoljena žalba – navedeno je u rješenju koje je potpisala sudija Jasmina Lipovača.

Nakon ovog rješenja sinoć su u Sindikatu obrazovanja imali duge konsultacije sa advokatima, a kasno uveče su poslali obavještenje sindikalnim podružnicama da ipak nastave sa štrajkom u osnovnim školama, objavljeno je na portalu sarajevskog Oslobođenja.

Rukovodstvo Sindikata neće izvršiti političku privremenu mjeru koju je donijela sudija Opštinskog suda u Bihaću, navodi se u saopštenju Odbora sindikata obrazovanja Unsko-sanskog kantona koji je potpisala predsjednik sindikalnog odbora Zehra Hadžić.

Sindikati očekuju od podružnica današnje izvještaje o “štrajkolomcima” među direktorima jer sindikat namjerava da protiv njih podigne krivične prijave zbog kršenja Zakona o radu, navodi list.

Zaposleni u školama u Unsko-sanskom kantonu traže od Kantonalne vlade da poštuje kolektivni ugovor za zaposlene u obrazovanju i da se ispoštuje ranije dogovorena osnovica za plate koja se, kako tvrde, krši od septembra prošle godine.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO