Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DJECA PIJU RAKIJU, RODITELJI IM NAZDRAVLJAJU Kako alkohol uništava mladost Srpske

Društvo
Autor:

Foto: Dejan Briza/RAS Srbija

U Republici Srpskoj djeca mogu bez problema da nabave alkohol i cigarete, piju i na porodičnim okupljanjima, a svako treće dijete se prvi put napilo prije 13. rođendana. Čak 42 dosto roditelja na području dobojske regije ne zabranjuje djeci da piju. Ovo su neki od alarmantnih podataka objavljenih u specijalnom izvještaju institucije Ombudsmana za djecu RS o kojem je Srpskainfo ranije pisala.

Dr Ivana Zečević, profesorka školske psihologije na Univerzitetu u Banjaluci, kaže da je šokirana ovim podacima, mada je, navodi, već odavno svjesna da “stvaramo ambijent u kojem nam djeca propadaju”.

– Najstrašniji od svih je podatak da veliki broj roditelja odobrava djeci da piju. Dakle, mnogi roditelji ne mogu biti uzor svojoj djeci, a u nekim slučajevima to, nažalost, ne mogu biti ni nastavnici. Dešava da osnovci svoje nastavnike viđaju pijane na ulici i u kafićima, a u srednjim školama ima čak i slučajeva da đaci i nastavnici piju zajedno – kaže Zečevićeva.

Sa školom u kafanu

Navodi da se male mature danas slave u restoranima, a ne u školama, a čest je slučaj da na ekskurzijama nastavnici vode osnovce u diskoteke, kako bi im bili “na oku” dok se oni zabavljaju. Čak i ako ni djeca ni nastavnici u tim prilikama ne piju, diskoteke, noćni klubovi i restorani u kojima se toči alkohol nisu mjesta za djecu, niti za izvođenje nastave i vannastavnih aktivnosti, smatra Zečevićeva.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

– Živimo u vremenu beznađa i u sistemu bez strukture, u kojem je alkohol društveno prihvaćen. Djeca rastu uz rakijske kazane, ražnjeve i gajbe piva i uz priče da “nije muškarac ko ne popije”. Šesnaestogodišnjakinje se šminkaju kao odrasle žene i bez ikakave provjere ulaze u noćne klubove, a fabrike alkohola su sponzori omladinskih sportskih turnira – kaže Zečevićeva.

Zaključuje da sve to stvara osjećaj nesigurnosti i teskobe, pa dijete popije rakiju da bi “zaboravilo probleme”.

– Droga je skupa i djeci teško dostupna, ali je rakija, koja je takođe štetna, u skoro svakoj kući na dohvat ruke – kaže Zečevićeva.

Otkaz

Iz institucije Ombudsmana pozvali su nadležene institucije da preduzmu sistemske mjere za sprečavanje upotrebe alkohola među djecom i mladima, jer je to katastrofalno po njihovo zdravlje.

Profesorka Zečević preporučuje vrlo konkretne mjere, između ostalog i strogo kažnjavanje nastavnika koji piju, te zabranu pristupa djeci mjestima gdje se toči aklohol.

– Kad su nastavnici u pitanju, pijenje ili dolazak u školu pod dejstvom alkohola treba kažnjavati disciplinski, suspenzijom ili drugom sankcijom, a ponovljeni takav slučaj otkazom. Takođe, djeci i maloljetnicima treba zabraniti ulazak u kafiće i restorane bez pratnje odraslih, a u noćne klubove i diskoteke ulaz im treba biti zabranjen potpuno. Dakle, prvo lična karta u kojoj piše da je gost punoljetan, pa onda ulazak u klub – kaže profesirka Zečević i dodaje da je neophodna dosljedna primjena postojećih zakona i više pedagoškog rada s djecom, kako bi im se ukazalo na pogubnost alkohola.

Kako to izgleda kad se dijete dohvati alkolola pokazuje i slučaj zabilježen tokom novogodišnjih praznika, o kojem smo ranije pisali, kada je dječak od 17 godina usred kafića pao u alkoholnu komu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO