Kolumne

Djeca su ukras kampanje

Iako je zloupotreba bilo čega i bilo koga krivično djelo, budimo realni pa recimo kada je neko zbog nje odgovarao? Rijetko, jako rijetko.

Djeca su ukras kampanje
FOTO: SRPSKAINFO

Zloupotreba je kod nas više kao svakodnevica, nešto uobičajeno, za neke i normalno, nego što je krivično djelo definisano i krivičnim zakonima.

Zloupotreba je najučestaliji oblik korupcije u Bosni i Hercegovini, a svaka izborna godina na vidjelo izbaci sve više dokaza.

Samo u nekoliko prethodnih mjeseci imali smo priliku da vidimo zloupotrebu službenih vozila, helikoptera, službenih prostorija, podataka, javnog novca, skupštinske govornice, službenih prostorija, pa čak i djece.

Funkcionerima nije dovoljno što službenim automobila idu na odmore, što od javnog novca štampaju kartice sa svojim likom, dijele pakete pomoći u stranačkim majicama, niti što na stranačim skupštinama učestvuju iz prostorija javnih preduzeća.

Nije im dovoljno što helikopterima idu na stranačke skupove, nije im dovoljno ni što dijele novac za podsticije ili neku pomoć svojim najbližim saradnicima, nije im dovoljno ni što uzimaju milione KM od javnih nabavki. 

Pročitajte još

Iskoristiće svaki sekund da se “omrse” i promovišu, a neće ih spriječiti ni virus, niti činjenica da u svoju kampanju uvlači i dijete.

Tako su pojedinci čak i u školskoj godini vidjeli način da profitiraju, fotografišu se s djecom i dijele im poklone.

Svi koji misle da će građane fotografija s djecom raznježiti, da ćemo vas, kada vidimo „da vas djece vole“, i mi zavoljeti, znajte da je utisak upravo suprotan.

Mislim da najniže što se jedna osoba može spustiti jeste da slika i snima djecu šta god da je u pitanju, pa makar i kućna posjeta.

Znamo da niko neće odgovarati što se provozao službenim autom ili helikopterom, ali strašno je kada znamo da niko od institucija ništa neće uraditi čak ni kada je predmet zluopotrebe dijete.

Svaki direktor škole koji je pustio političara u učionicu,  svaki političar koji je pomagao djeci, i to slikao, kao i svaka osoba koja je učestvovala u tome, treba da se pogleda u ogledalo i zapita da li su fotelje, glasovi i poromocija stvarno bitniji od zdravlja djece.

Djeca su ukras svijeta, a ne vaših političkih kampanja.