Društvo

DJECA UMALO OSTALA BEZ IKAKVE NASTAVE Direktori škola nisu ni pitali roditelje o ovoj odluci

Pojedini direktori škola za djecu sa smetnjama u razvoju, zaobišli su roditelje i donijeli odluku da pređu na onlajn nastavu.

DJECA UMALO OSTALA BEZ IKAKVE NASTAVE Direktori škola nisu ni pitali roditelje o ovoj odluci
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Roditelji su pisali Ministarstvu prosvjete i tražili pomoć jer njihova djeca ne mogu da prate nastavu na daljinu.

Kada je Krizni štab predložio da se iz učionica pređe na onlajn učenje, to su učinili i rukovodioca škola za djecu sa smetnjama u razvoju. Oni su se međutim, ogriješili o pravila jer su bili dužni da odluke donose u saglasnosti sa Savjetom roditelja.

Dio ove djece ne može da prati onlajn pa je pretilo da poptuno ostanu bez ikakvog podučavanja. Dodatni problem je i da većina ne može da bude ni sama kod kuće. Kako im je neophodan stalan nadzor roditelja, nastali su problemi pa su roditelji morali da uzimaju bolovanje ili odmore kako bi bili sa djecom.

Iako je čak i da nema pravilnika bilo logično da se rukovodeći kadar u pojedinim školama, dogovori oko nastave za svoje đake, pa i sami potraže pomoć Ministarstva, to se nije dogodilo. Tabak su presavili roditelji.

Pročitajte još

Nakon intervencije ministarstva od 48 škola ovakvog tipa, 38 je postupilo ispravno – o obliku nastave dogovorili su se sa Savjetom roditelja. Nakon dodatnih provjera o postupanju škola, problematična situacija i nastavljeno ignorisanje mišljenja roditelja ostalo je u još samo dvije škole: Bubanj– Niš i Bratstvo – Bečej. Ministarstvo je zatražilo hitno postupanje u ovim slučajevima.

Trenutno, samo onlajn nastavu ima 41 škola, a sedam kombinuje neposredni rad i rad na daljinu. Od ukupnog broja 25 škola organizuje dnevni boravak za učenike.

Prema trenutnim podacima iz škola, ukupno je upisano 5.236 učenika, od kojih 251 učenik ima neke vidove neposrednog rada u školama, što je 4,8 odsto. Ostali imaju onlajn nastavu.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA

Pojedine škole dobile su međutim, pozitivna mišljenja epidemiologa da postoji povećan rizik od zaražavanja jer učenici ne mogu da kontrolišu nošenje maski i vizira. Obaviješteni su roditelji, koji su se izjasnili da neće neće dovoditi djecu u školu.

Obrazovno-vaspitni rad u školama za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, obavlja se u skladu sa zvaničnim uputstvima, ali uz uvažavanje potreba učenika i u njihovom najboljem interesu u saradnji i uz saglasnost njihovih roditelja. Svaka od ovih škola pojedinačno, uz obavezne konsultacije sa Savjetom roditelja, donosi Odluku na sjednici Školskog odbora o organizaciji obrazovno-vaspitnog rada.

U ovim školama rukovoeći kadar uz obavezne konsultacije sa Savjetom roditelja i regionalnim institutima za javno zdravlje, mogu donijeti posebne odluke. Ukoliko primera radi zavod za javno zdravlje procijeni da epidemiološka situacija u školi dozvoljava nastavak učenja iz klupa, a većina roditelja se izjasni za ovakvu nastavu, može se uz pojačanu primjenu svih epidemioloških mjera, organizovati neposredni rad, piše Blic.