Svijet

DJEČAK (13) SE OBJESIO, A PRONAŠLA GA MLAĐA SESTRA Otac skrhan od bola (VIDEO)

Hajden Hanstabl izvršio je samoubistvo 17. aprila, samo četiri dana prije trinaestog rođendana. Nije patio od depresije, niti je u prošlosti imao bilo kakvih psihičkih problema. Bio je zdravo i srećno dijete, ali nije bio spreman na socijalnu izolaciju.

DJEČAK (13) SE OBJESIO, A PRONAŠLA GA MLAĐA SESTRA Otac skrhan od bola (VIDEO)
FOTO: HAYDEN'S CORNER/YOUTUBE/SCREENSHOT

Roditelji pripisuju njegove emocionalne patnje spletu okolnosti kao što su prekid rutine, društvena izolacija, pretjerano igranje igrica i činjenica da nije mogao da se bavi omiljenim aktivnostima sve to zbog restriktivnih mjera uvedenih tokom pandemije Covid-19.

Dječakov otac Bred Hanstabl objavio je dva dana nakon sahrane dirljiv snimak u kome je govorio o „emotivnom balonu“ koji će pući u Americi zbog Covid-19 i njegovih posljedica. Snimak je potresao roditelje širom svijeta. Imao je više od 50 miliona pregleda i prikupio bezbroj komentara, prenosi Blic.

– Prošao je drugi dan otkako sam sahranio svog sina. On je umro od korona virusa, kako sam već pomenuo, ali ne na način na koji mislite. Ljudsko postojanje nije namjenjeno društvenoj izolaciji. Čuo sam da neko kaže da je ovo kao ljetovanje za djecu. Nije kao ljetovanje za djecu. Ko to kaže je idiot. To nije ljetovanje. Imate roditelje pod stresom jer su izgubili posao, djecu koja se ne druže sa svojim prijateljima nego putem “Fortnajta” (video igrica), to nije ljetovanje. Ja vjerujem da smo stvorili mjehur, društveno-emotivni mjehur koji će pući i to se sprema već neko vrijeme – naveo je otac dječaka.

– Hejden je bio nevjerovatni klinac. Nije bio depresivan. Nije bio neko ko se izmotavao okolo. Kao i svi tinejdžeri ponekad je bio strog prema sebi. Kao i svi ostali imao je svoje nesigurnosti po nekim pitanjima…

– Prije nedjelju i po imali smo predivan dan. Ja i Hejden smo trebali da se ošišamo u mojoj kancelariji. Presušila je voda u mom bunaru. Pozvao sam u pomoć najpametniju osobu koju znam, mog oca. Nisam ga viđao zbog virusa, nisam mu dozvolio da dolazi na posao. Došao je i pomogao mi da popravim bunar. Bio je predivan sunčan dan, odlično smo se proveli. Ja, Hejden i on u popravci – očajan je on.

– Čuo sam Hejdena kako ulazi u kuhinju, zagrlio sam ga i poljubio u glavu. Zagrlio sam ga čvrsto iz nekog razloga. Nisam znao da će to biti posljednji put da ga grlim – rekao je Bred, dodajući da je i njegov otac uradio isto i da su potom proveli vrijeme u konverzaciji.

Dok je on razgovarao telefonom Hejden se povukao u svoju sobu.

– Moj otac je otišao, u kući smo ostali moja kćerkica, Hejden i ja. Razgovarao sam oko pola sata telefonom i izašao van. Moja osmogodišnja kćerka je sišla sa sprata i rekla: “Hejden se obesio”.

– Otrčao sam gore. Pokušao sam. Nadam se da niko nikad neće osjetiti, vidjeti ono što sam ja vidio i osjetiti ovaj bol – priča Bred kroz suze.

Prvih nekoliko dana porodica je bila u šoku, pitajući se zašto se to dogodilo.

Bred je naveo da je za Božić kupio sinu novi monitor za igrice, koji je on polomio u februaru kad se razbjesnio igrajući “Fortnajt”. Popravili su ga, ali se incident ponovio.

– Saznali smo da je ponovo polomio monitor. Nalet emocija, bio je ljut na sebe. Možda se uplašio da će upasti u nevolju, posramio – u nevjerici je Bred.

Dječakova porodica je osnovala je „Hajdenov kutak“ radi organizovanja i finansiranja kampanje za stratešku komunikaciju, izradu reklamnih spotova i nastavnih pomagala, sa konačnim ciljem da roditelji i nastavnici ovladaju vještinama neophodnim da pomognu djeci da lakše prebrode period socijalne izolacije. Njihov primarni cilj je da sakupe 100.000 dolara, sredstva koja će uložiti u ovaj projekat.