Kultura

DJEČIJE POZORIŠTE SRPSKE Sutra premijera predstave "Blagorodna"

U Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci će sutra biti premijerno odigrana predstava "Blagorodna" režisera i autora teksta Aleksandra Ilića, koju će izvesti član ansambla ovog pozorišta Božana Bijelić.

DJEČIJE POZORIŠTE SRPSKE Sutra premijera predstave "Blagorodna"
FOTO: FOTO: DJEČIJE POZORIŠTE RS/FACEBOOK

Riječ je o monodrami, koja je veliki izazov za glumca, jer je na sceni prepušten sam sebi i nema nikoga ko će mu `čuvati leđa` ako posustane, rekla je Bijelićeva.

Bijelićeva je izrazila zadovoljstvo što će publici biti predstavljena predstava, koja je njen master rad, a koja je nastala iz potrebe da napravi retrospektivu svog rada na sceni.

Reditelj predstave Aleksandar Ilić rekao je da su polazišne tačke predstave bile monodrama i mitologija, kojima je zajednički lik arhetipsko biće iz paganske mitologije – majka koja rađa, odnosno plodnost.

Direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović Marinković rekla je da predstava “Blagorodna” ukazuje na veliki umjetnički potencijal koji Republika Srpska ima među glumcima.

– Ona je i dokaz da umjetnike u stvaranju i radnu ne mogu zaustaviti ni vanredna situacija, kao što je ova izazvana pandemijom korona virusa – rekla je Marinkovićeva.

Premijera predstave, koja je namijenjena za publiku stariju od 16 godina, zakazana je u 18.00 časova.