Svijet

Djevojčicu (11) djeda silovao više puta: Ostala je TRUDNA, a porodica zbog crkve nije dala da abortira

Jedanaestogodišnja djevojčica koja je zatrudnela nakon što ju je djeda (61) više puta silovao u Boliviji, podvrgnuta je abortusu u 21. nedjelji nakon što je njena porodica, koja se protivila prekidu, konačno popustila.

Djevojčicu (11) djeda silovao više puta: Ostala je TRUDNA, a porodica zbog crkve nije dala da abortira
FOTO: A. DIMITRIJEVIĆ/RAS SRBIJA

Silovanje djevojčice se desilo u Japakaniju, gradu koji se nalazi u provinciji Ičilo, u istočnom dijelu bolivijske države Santa Kruz.

Djevojčica se sada oporavlja u bolnici nakon što je u ponedeljak 8. novembra bila podvrgnuta operaciji koju je njena majka prvobitno odbila zbog pritiska katoličke organizacije, prenosi Blic.

Ovo je navodno bilo protiv želja djevojčicinih ljekara i pravosudnih organa, koji su savjetovali da se trudnoća prekine, a odluka je izazvala negodovanje u zemlji.

Džejson Auza, bolivijski ministar zdravlja i sporta, rekao je:

– Djevojčica je u stabilnom stanju i preduzeli smo sve mjere predostrožnosti koje zakon zahtjeva da zaštitimo njeno pravo na zdravlje i život.

Osumnjičeni, čije ime nije objavljeno, trenutno se nalazi u pritvoru, navodi lokalni medij El Deber.

Jedanaestogodišnjakinja i njena neimenovana 15-godišnja sestra živjele su pod starateljstvom osumnjičenog od prošlog februara jer su njihovi roditelji radili u glavnom gradu La Pazu.

Utvrđeno je da je 11-godišnjakinja bila trudna 21 nedjelju nakon što su ljekari uradili prvi ultrazvuk.

Šefica Ženske sigurne kuće, Ana Paola Garsija, rekla je za novine EFE da je djevojčica rekla jednom od svojih rođaka da je „osjećala čudne pokrete u stomaku“. Rođaka je rekla svojoj majci, tetki 11-godišnje djevojčice, koja je to prijavila policiji.

– Ona ne želi da bude majka. Ono što je urađeno sa ovom djevojčicom je zločin – rekla je Garsija u oktobru.

– Ne možemo da natjeramo djevojčicu od 11 godina da bude u devetomjesečnoj trudnoći, to je mučenje – dodala je.

Garsija je rekla da je u Boliviji 2020. bilo 39.999 trudnoća djece mlađe od 18 godina, u prosjeku 109 devojčica dnevno.

– Ova situacija je alarmantna, seksualno nasilje još uvijek muči Boliviju, a djevojčice su i dalje glavne žrtve – dodala je ona.

Abortus je u Boliviji legalan od 1970. godine u slučajevima silovanja ili seksualnog napada. Međutim, to je moglo da se uradi samo bez naloga suda od ustavne presude 2014. godine.

Prihvati notifikacije