Svijet

DJEVOJKA U OKOVIMA Kćerku godinama držao zarobljenu jer je odbila ugovoreni brak

Već nekoliko godina iz Nigerije dolaze stravične fotografije i snimci na kojima su zabilježeni jezivi prizori mučenja djece i odraslih, kršenja ljudskih prava i ilegalno lišavanje slobode.

DJEVOJKA U OKOVIMA Kćerku godinama držao zarobljenu jer je odbila ugovoreni brak
FOTO: FACEBOOK/SCREENSHOT

Jedan takav snimak pojavio se nedavno, a na njemu se vidi djevojka (16) u okovima. Otac je, kako se navodi ispod snimka, dvije godine držao zarobljenu jer je odbila ugovoreni brak.

Muhamed Ujujud (62) uhapšen je krajem septembra zbog toga što je dvije godine u zarobljeništvu držao kćerku.

List Daily Nigerian navodi da je Ujujud, stanovnik sela Rindži, kaznio tinejdžerku jer je odbila muža kog je za nju odabrao njen otac. Dodaje se da je otac zarobio u posebnu prostoriju i sina, a dječak je nažalost preminuo.

Pojedini lokalci razovarali su sa novinarima i naveli da je muškarac bio poznat po svom kažnjavanju i mnogi u selu su ga se plašili.

Kako navode lokalci, Ujujud je vrlo rijetko hranio svoju djecu. Nakon hapšenja oca, kćerka je odvedena u bolnicu, ali epilog je zasad nepoznat.

Za ovaj stravičan slučaj svijet je ponovo čuo zahvaljujući Anji Ringren Loven, humanitarki iz Danske, koja svoju misiju obavlja upravo u Nigeriji. Širom planete postala je poznata prije nešto više od tri godine kada je pronašla i spasla dječaka Houpa, napuštenog i optuženog za vještičarenje.

Anja je u Nigeriji zajedno sa svojim mužem osnovala dom za djecu “Zemlja nade” u kojoj se trenutno nalazi 73 djece.

Kako je navela u Fejsbuk objavi u kojoj je objavila video zraobljene tinejdžerke, dosta joj je “tišine”, a kao problem vidi i to što Fejsbuk uklanja sadržaj koji je za neke gledaoce previše mučan iako je on za neke Nigerijce surova realnost, prenosi Telegraf.

Martin Luter King je jednom rekao: “Naši životi prestaju onog dana kada zaćutimo na stvari koje su važne.” Osjećam se krivom jer sam primorana da ćutim. Prije nekog vremena postavila sam video djeteta koje smo Dejvid (njen suprug) i ja spasli 2014. godine. Video je uklonjen. Neko ga je prijavio. Saglasna sam sa tim da moraju da postoje određene restrikcije. Nikada ne bih postavila neke snimke koji su mi poslati, iako želim da uhvatim monstrume koji zlostavljaju, siluju i ubijaju djecu, mnogi snimci su za policiju i istražioce. Ne za javnost. Mnoga djeca koja se nalaze kod nas su bila zatvorena kao i ova djevojčica na snimku – napisala je ona.