Sport

Đoković: Srbija nije u potpunosti iskoristila naše uspjehe, problem je infrastruktura

Novak Đoković se plasirao u 45. četvrtfinale na Grend slemovima. Srpski teniser je savladao Argentinca Dijega Švarcmana sa 3:0, po setovima je bilo 6:3, 6:4, 6:4, pa će se 11. put u Melburnu boriti u četvrtfinalu.

Đoković: Srbija nije u potpunosti iskoristila naše uspjehe, problem je infrastruktura
FOTO EPA/LUKAS COCH

Drugi teniser svijeta je u pohodu na osmu titulu na prvom Grend slemu.

Osećaj je odličan. Odigrao sam nekoliko fantastičnih mečeva zaredom. Osjećam se sigurno, serviram dobro. Dijego je bio dobar test za mene, pošto je u dobroj formi. Jasno je da može da bude opasan sa osnovne linije, ako mu date vremena. Znao sam to, imao sam jasan plan. Imao sam kontrolu u sva tri seta Možda sam mogao da završim ranije. Ali bio je ovo dobar meč – rekao je Đoković na presu.

Novinare je zanimalo i da li se njegov sin počeo baviti tenisom i da li će imati podršku.

– Nema plana sve je spontano. Nema pravila oko toga da li će igrati tenis ili neki drugi sport. Imaće moju podršku i ljubav šta god da odluči. Želim samo da bude aktivan, da se igra i smije. Moj sin trenutno najviše voli da igra fudbal, a voli da igra tenis sa mnom i najboljim prijateljima. Ne voli da se igra sa drugima. Kad putuje sa mnom ima više šansi da igra tenis. Želim samo da vidim kako se igra i da se smije. Još ne može da kaže ko mu je omiljeni igrač nadam se da ću to biti ja – istakao je Đoković. Ranije je rekao da obožava što djeca vole da se igraju tenisa sa njim i da ne želi da im bude trener.

U narednoj rundi rival Đokoviću biće Miloš Raonić, koji je uz Džona Iznera i Iva Karlovića jedan od najboljih servera na turu.

– Velika je prednost kada dobro servirate. Pogotovo ako ste visoki, jer možete da gađate sve uglove. Međutim, i to može da ima loše strane. Kada se igra razvije, Raonić je u boljoj situaciji nego druga dvojica, jer se bolje kreće. Takođe, osjećam da mi je lakše da čitam njegov servis. Neću da kažem da je sporiji, ali ima drugačiji izbačaj, drugačiju tehniku. Vjerovatno dobijete i priliku da uradite nešto više na drugi servis. U pitanju su minimalne razlike, ne primjećuju se. Ipak, na terenu, to može da napravi ozbiljnu razliku – istakao je Novak.

Zanimalo je novinare i koliko je tenis popularan u Srbiji i šta se promijenilo njegovom pojavom.

– Pomaže kada imate uspjeha na svjetskom nivou. Srbija nije imala tenisku tradiciju, prije Bobe Živojinovića i Monike Seleš. Oni su prva generacija. Onda odjednom, mada ne vjerujem u slučajnosti, probili smo se. U jednom momentu smo imali tri igrača i igračice koji su bili prvi na svijetu, Ana Ivanović i Jelena Janković su to bile u ženskoj konkurenciji. Zapravo, sa Nenadom Zimonjićem u dublu, to je četiri. Janko Tipsarević je bio u Top 10. Bila je to nevjerovatna dekada za nas i donijela je popularnost našeg sporta. Mladi žele da se bave tenisom. Problem je infrastruktura, ali i sistem koji nije ispratio naše uspjehe kao što je trebalo. Osjećam se odgovornim da i ja radim nešto kada ne budem igrao. Kroz teniski klub u Beogradu, da pomognem Savezu ili bilo kome ko voli tenis. Da pomognemo mladima da se bave sportom i smanjimo troškove. Za prosječna primanja u Srbiji, tenis je skup i to je realnost. Vjerovatno će se mladi prije opredeliti za košarku, fudbal, rukomet ili odbojku. To su sportovi u kojima smo vrlo uspješni i mi zaista volimo. Moramo još mnogo da radimo – istakao je Novak.

Prihvati notifikacije