Sport

ĐOKOVIĆ U CENTRU SKANDALA Na stubu srama zbog 11 dolara: Organizator se OBRUKAO, a želio da bude faca

Organizatori turnira u Rimu su mogli da ispadnu najveće dase, a uprkos tome ispali su mizoginisti i ljudi krhke muškosti.

ĐOKOVIĆ U CENTRU SKANDALA Na stubu srama zbog 11 dolara: Organizator se OBRUKAO, a želio da bude faca
FOTO: CLIVE BRUNSKILL/EPA

Šta se zapravo desilo što je podiglo toliku buru u javnosti? Nije u pitanju nijedan potez na terenu, već sve ono što prati teniski meč. Prosto rečeno novac.

Naime, Novak Đoković je po peti put osvojio turnir u Rimu i to je značilo da će mu na račun od tog ponedeljka leći 241.350 dolara (tačnije 205.200 evra). I to je tek 20 odsto ukupne nagrade koju prosječno odnosi pobjednik turnira zbog pandemije korona virusa, ipak, problem je nastao kada se uporedilo koliko je isplaćeno Rumunki Simoni Halep koja je slavila u ženksoj konkurenciji, prenosi Blic.

Halepova je dobila, vjerovali ili ne, “samo” 11 dolara (10 evra) manje, a mnogi su ovaj potez ocijenili kao potcjeninjivanje, mizoginiju i namerno iskazivanje muške dominacije.

Godinama se igračice bore da imaju jednake novčane nagrade kao njihove kolege, a taman kada se činilo da su stvari došle na svoje, čelnici Vječnog grada se odluče na ovakav potez.

Ovaj potez je posebno podvkuvao novinar Njujork Tajmsa Ben Rotenberg:

– Urnebesno je da su u Rimu, dugo turniru koji nije isplaćivao jednaku svotu novca, došli toliko blizu davanju istu količinu novca finalistima i šampionima danas, ali su odlučili da smanje žensku nagradu za 10 evra da zadrže muškarce na vrhu.

Šampionka Rima je osvojila 99.995 centi na jedan dolar muškog šampiona.

Da, ukupni jaz u plaćanju je veći problem, ali sitničavost i nejedankost na najvećem nivou ima mnogo više simbolike. To nisu sile marketinga i slično uopšte, samo krhka muškost i mizoginija – napisao je Rotenberg.

Kada se pogleda da se i muškarci i žene takmiče na ovom turniru u dva dobijena seta, nikakve razlike zapravo i nema. Prošle godine je Nadal za osvajanje turnira osvojio čak 958.055 evra (1.126.835 dolara), gotovo duplo više nego što je dobila Karolina Pliškova za osvajanje turnira u ženskoj konkurenciji.

Nagrade su značajno smanjenje zbog pandemije korona virusa, a zanimljivo da se do ovog momenta nisu oglasili ni VTA, ni ATP zvaničnici.