Svijet

ĐUKANOVIĆ PORUČIO „Za Crnu Goru ćemo se boriti i u ŠUMI ako bude trebalo“

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da nema razloga da u toj zemlji ne dođe do promjene vlasti.

ĐUKANOVIĆ PORUČIO „Za Crnu Goru ćemo se boriti i u ŠUMI ako bude trebalo“
FOTO: N1/YOUTUBE/SCREENSHOT

U nekom trenutku se dogodi splet različitih okolnosti koje su 30. avgusta dale presjek kakav su dale. Pobjeđivali smo u kontinuitetu, te pobjede nikada nisu bile tako trijumfalne da bi dovodile u pitanje demokratski karakter crnogorskog društva. Sadašnja promjena vlasti nije učinila nedostojanstvenom poziciju proevropske politike u Crnoj Gori. Mi smo u budućem parlamentu zastupljeni sa jednim poslanikom manje u odnosu na većinu, to se blago pomjerilo, ali ne vidim u tome ništa dramatično i na neki kapitalan zaključak – kazao je Đukanović gostujući na FACE TV, prenosi Blic.

Dodao je da se dogodila promena vlasti koja potvrđuje demokratski kapacitet Crne Gore.

– Zaista mislim da imamo razloga budemo ponosni na sve ono što smo uradili kao vlast, ali i na ono što u ovih 15 dana od promjene političke realnosti u Crnoj Gori pokazujemo. Ovi koji slave pobjedu s pravom slave pobjedu, pobijedili su. Imali su priliku da u prethodnih 30 godina kažu izgubili smo, nisu to uradili. Ovo će valjda biti prvi izbori koji su regularni jer mi nismo pobijedili. Priznali smo rezultat i nije nam padalo na pamet da se služimo nekim naknadnim postizbornim inženjeringom. Ne mislim da je to pravilno čitanje demokratije i pravilno čitanje volje građana. Za Crnu Goru ćemo se boriti ne samo u parlamentu nego i u šumi ako bude trebalo – kazao je Đukanović.

On je dodao “da ne vidjeti da se, na neki način, restaurira nacionalistička politika s početka 90-ih, znači političko sljepilo”.

– Mi smo to vidjeli u regionu. Sve što se dogodili od tada do danas je, zapravo, potvrda jedne takve obnovljene političke retorike i političke realnosti. Ja bih rekao da se današnja politička realnost ne razlikuje mnogo od one s početka 90-ih. Podsjetiću vas, tada sam kazao i tada se krenulo sa idejom da se štite interesi ugroženog srpskog naroda u drugim državama. Zaštita, navodno, ugroženog srpskog naroda u Crnoj Gori je podrazumijevala rušenje suvereniteta crnogorske države, dakle i besprizorno miješanje u unutrašnji politički život. Kada su u pitanju posljedice po Crnu Goru, bio sam veoma jasan u odgovoru na prethodno pitanje. Mi mislimo da smo postavili dobar demokratski i evropski temelj Crnoj Gori, mi mislimo da Crna Gora može da izdrži taj udar, a mi ćemo joj, naravno i dalje biti stamena odbrana, sada iz pozicije najjače opozicione stranke u crnogorskom parlamentu. Mislim da mi to možemo da izdržimo. Ako je riječ o vlasti, poštujemo demokratska pravila. Vlast se bira na slobodnim izborima. Građani su slobodnom voljom željeli ovakvu vlast i imaju je – rekao je Đukanović.

On je kazao da se “demokratski mirimo sa slobodnom voljom građana i promjenom vlasti”.

– Ne mirimo se sa ambicijom bilo koga da ugrozi državu Crnu Goru. E sa tim se ne mirimo. To je druga tema. To nije u korpusu demokratije i ponašanja u skladu sa pravilima demokratske kulture. To je atak na nešto što je neupitna istorijska tekovina građana Crne Gore, a to je da imaju svoj dom koji su obnovili na refendumu 21. maja 2006. godine. To ćemo braniti svim sredstvima – zaključuje Đukanović.