Svijet

Đukanovićeva koalicija ubjedljivi pobjednik u Podgorici

Koalicija Za dobro građana Podgorice – Milo Đukanović, ostvarila je ubjedljivu pobjedu na lokalnim izborima u Podgorici s osvojenih 47,9 odsto glasova, pokazuju podaci Centra za demokratsku tranziciju (CDT) sa 100 odsto obrađenih podataka.

Đukanovićeva koalicija ubjedljivi pobjednik u Podgorici
Foto: M. Mitrović/RAS Srbija

Prema navedenim podacima, koalicija Za dobro građana Podgorice, čiji je nosilac liste Ivan Vuković, osvojila je 32 mandata u gradskom parlamentu, prenosi RTCG.

Koalicija Podgorica za 21. vijek, koju čine demokrate i URA, osvojila je 25,5 odsto glasova, odnosno 17 mandata, dok je koalicija Demokratski front (DF) SNP osvojila 12,2 odsto, to jest osam mandata, piše Blic.

Socijaldemokratama Ivana Brajovića pripalo je 5,1 odsto glasova, odnosno tri mandata, a Albanskoj alternativi s osvojenih 1,6 odsto glasova jedno odborničko mjesto u skupštini prestonice Crne Gore.

Bez mandata ostale su Grupa grada Saše Mijovića, koja je osvojila 0,7 odsto glasova i Ujedinjena Crna Gora, koja je dobila podršku 1,3 odsto birača.

Pravu Crnu Goru podržalo je 2,4 odsto birača, a Srpsku koaliciju 0,2 odsto, dok je Građanski savez za promjene SDP – DEMOS dobio podršku 2,96 odsto birača. Oni su, kako je saopštio CDT, na granici cenzusa, pa bi Izborna komisija Glavnog grada trebalo da prebroji sve glasove.

Posmatrači Centra za monitoring saopštili su prethodno, pozivajući se na prve preliminarne rezultate, da je Demokratska partija socijalista (DPS) ostvarila ubjedljivu pobjedu na lokalnim izborima u Crnoj Gori, pa će sama ili u koaliciji sa svojim partnerima na državnom nivou, moći da formira vlast u većini od deset opština u kojima se glasalo.

Kako je saopštio CEMI, na osnovu uzorka od 64 odsto obrađenih biračkih mjesta u Podgorici, DPS je osvojio 47,3 odsto glasova, koalicija Podgorica za 21. vijek 25,8 odsto, koalicija Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije 12 odsto, Socijaldemokrate 5,1, Građanski savez za promjene SDP-Demos 3,2 odsto glasova birača.

Na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova, koalicija okupljena oko DPS-a u Bijelom polju osvojila je 59 odsto glasova, dok je Demokratski front osvojio 9,7, Koalicija Bijelo Polje za 21. vijek – 8,4, SNP – 7,9, SDP – 7,2, a Ujedinjena Crna Gora – 3,8 odsto glasova, prenosi RTCG.