Gradovi

DNEVNO IDE 30 PUTA U TOALET, TRPI STRAŠNE BOLOVE Djevojci iz Mostara za liječenje treba POMOĆ

Adaleta Husić je 31-godišnja djevojka iz Mostara koja je ove godine oboljela od teške autoimune akutne upalne bolesti crijeva zvane ULCEROZNI KOLITIS/MORBUS CROHN.

DNEVNO IDE 30 PUTA U TOALET, TRPI STRAŠNE BOLOVE Djevojci iz Mostara za liječenje treba POMOĆ
FOTO: KLIX/RAS SRBIJA

Trenutno se nalazi u teškom zdravstvenom stanju, dnevno ima od 20 do 35 stolica, strašne bolove, i kako kaže nikada nije vjerovala da će se naći u ovakvoj situaciji, ali s obzirom da su troškovi liječenja izvan mogućnosti koje sama ne može finansirati, odlučila je pomoć potražiti u dobrim ljudima.

Vrlo često hospitalizovana sa rijetkom krvnom grupom nula negativnom i na transfuziji zbog malokrvnosti popraćenom teškom anemijom, bilo je trenutaka kada od bolova ni lijekovi dati intravenozno nisu bili ni od kakve pomoći, i trenutaka kada su joj se ljekari borili za život.

Bolest odlikuju krvave i česte stolice koje vam slabe organizam, nagli gubitak težine, sideropenična anemija, jaki bolovi i grčevi u stomaku i predjelu abdomena, temperature i groznice, opada željezo i imunitet, osjećate fizičku slabost, gubite normalan život, i ne možete obavljati nikakve aktivnosti.

Terapije uključuju tretman mesalazinom, imunosupresantima, te kortikosteroidima za smirivanje perioda upale, a ukoliko terapije ne urode plodom, prelazi se na biološku terapiju, a nakon toga i na operativni zahvat kojim se odstranjuje oboljeli dio probavnog trakta, u većini slučajeva dio ili cijelo debelo crijevo. Na biološku terapiju koja košta do 25.000 evra godišnje čeka se i do osam mjeseci.

Postoje lijekovi koji nisu na esencijalnoj listi, pretrage i pregledi koje zbog hitnosti ne mogu čekati na bolničke usluge, pa ste primorani obaviti ih privatnim putem što košta mnogo. Lijekovi koji se koriste u liječenju ulceroznog kolitisa su: Salofalk tablete, klizme, granule, čepići, te kortikosteroidi (Medrol, Imuran), Pentasa, Sideral, i druge biološke terapije te alternativni putevi. Salofalk granule nisu dostupne u BiH u apotekama, mogu se kupiti u Hrvatskoj i šire, a jedna kutija košta 132 KM.

Ishrana je takođe jako složena, radi se o (HRONO) ishrani, jer postoje namirnice koje možete priuštiti i one koje su izrazito skupe i ne možete, a važne su da održe organizam od aktivne bolesti u fazi remisije.

Za uplate iz BiH otvoren je tekući račun u konvertibilnim markama: 3381302538216079 UniCredit Bank d.d Mostar.

Za uplate iz inostranstva otvoren je devizni račun: IBAN: BA39 3381302877482988 SWIFT CODE: UNCRBA22

Adresa: Fra. Lucijana Kordića 13 88000 Mostar

Kontakt broj: +38763473413

(Klix)