Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Dno dna

Kolumne
Autor:

Foto RAS arhiva

Nakon što prime najljepšu vijest na svijetu, da će postati majke, trudnicama brzo pada mrak na oči. Kako reći šefu da si trudna, kako preživjeti trudničko, a ne razmišljati šta će biti kad se vratiš na posao?

U kom normalnom društvu trudnoj ženi stigne pismo da je dobila otkaz?

Postoji zakon koji kaže da se to ne smije, postoje i kazne za one koji to urade, ali znate šta ne postoji?! Ne postoji pronatalitetna politika, niti kontrola nad privatnicima koji rade šta god žele. Na razgovoru za posao pitaju ženu kad misli rađati, jer ko je lud da zaposli potencijalnu trudnicu. Treba plaćati bolovanje, dok ona ne radi ništa za firmu.

Ali, radi li za Republiku? Znače li Republici Srpskoj, koja stanovnike gubi kao nikad do sada, nova djeca, novi ljudi, neko ko će da živi ovdje? Vlast koja voli svoj narod najstrožom kaznom kažnjava one koji otpuštaju trudnice, majkama za svako, a ne za svako drugo, dijete daje doplatak, ne pravi zakone koji djecu dijeli po datumima rođenja, niti dopušta da deca umiru od gladi.

Dok se jedni bore da svi budemo pod zastavom Srpske, a drugi da nam svane, ljudima se odavno smrklo. Hiljade žena rade neprijavljene, ne pomišljajući na trudnoću, jer će ostati bez plate. Međutim, nisu krivi privatnici; oni gledaju samo profit, a “trudna žene im to ne donosi”. Kriva je država koja je dopustila da po ljudima gazi ko god stigne.

Mi smo dno dna.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO