Politika

DO SADA PODIGNUTE DVIJE OPTUŽNICE Imenovano još šest sudija u Specijalnom sudu za zločine terorističke OVK u Hagu

Imenovano je još šet međunarodnih sudija u Specijalnom sudu za zločine terorističke OVK u Hagu, uz 17 ranije postavljenih.

DO SADA PODIGNUTE DVIJE OPTUŽNICE Imenovano još šest sudija u Specijalnom sudu za zločine terorističke OVK u Hagu
FOTO: STATON R. WINTER/EPA

Novoimenovane sudije su iz Francuske Gilbert Biti, Belgije Danijel Fransen, Irske Fergal M. Gejnor, Italije Romina Inkuti, Norveške Nina H. B. Jorgensen i Bugarske Roumen H. Nenkov.

Njih je po dobijanju preporuke nezavisne Komisije za izbor, imenovao ambasador Lars-Gunar Vigemark, objavljeno je na sajtu Specijalizovanih vijeća Kosova, poznatijeg kao Specijalni sud za zločine OVK.

Vigemark je odredio sudiju Antonija Balsama i sudiju Nenkova za sudije Specijalizovanog vijeća Ustavnog suda, a italijansku sudiju Inkuti za rezervnog sudiju tog vijeća.

Sudija Roland Dekers se na lični zahtjev povukao iz sastava vijeća Ustavnog suda, s tim da i dalje ostaje na listi međunarodnih sudija, te može biti raspoređen u neko drugo vijeće.

Predsjednik Specijalizovanih veća Ekatarina Trendafilova poželjela je dobrodošlicu novim sudijama, navodeći da se unapred raduje saradnji sa njima i sa drugim sudijama na listi, kako bi efikasno ispunili mandat.

Rad sudija ovog suda trebalo bi da dođe do izražaja nakon potvrđivanja prvih optužnica Specijalizovanog tužilaštva, a do sada su, prema objavama suda, podignute dvije.

Specijalizovana vijeća i Specijalizovano tužilaštvo imaju nadležnost za procesuiranje zločina protiv čovečnosti, ratnih zločina i drugih krivičnih dijela u vezi sa navodima iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope od 7. januara 2011. godine.