Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DO SADA POGINULO 205 LJUDI Izvršen napad na avio-bazu na jugu Libije

Svijet
Autor:

Foto: Screenshot YouTube

Nepoznata naoružana grupa izvršila je napad na veliku avio-bazu u južnoj Libiji, koja je pod kontrolom snaga Libijske nacionalne armije /LNA/ komandanta Halife Haftara, izjavio je neimenovani libijski zvaničnik.

On je rekao da se napad dogodio nakon što je Haftar pomjerio većinu snaga ka sjeveru, u namjeri da preuzme kontrolu nad libijskom prijestonicom Tripolijem.

Dvojica zvaničnika povezana sa Haftarom izjavila su da su snage LNA uspjele da odbiju napad na avio-bazu Tamanhint u blizini Sabe, glavnog grada južnog dijela Libije.

Neimenovani zvaničnik kaže da je jedan vojnik LNA ubijen na glavnoj kapiji baze, a napadače opisuje kao “narodnu vojsku”.

Za sada nije poznato da li su napadači povezani sa međunarodno priznatom Vladom nacionalnog jedinstva u Tripoliju na sjeverozapadu Libije, čije se snage bore protiv snaga Halife Haftara, koji podržava vlasti u istočnom gradu Bengaziju.

Ofanziva Haftarovih snaga na Tripoli počela je prije dvije sedmice.

Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/ ranije je saopštila da je u sukobima u okolini Tripolija do sada poginulo 205 ljudi, od toga 18 civila, te da je povrijeđeno ukupno 913 ljudi.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO