Biznis

DO STAMBENOG KREDITA UZ UČEŠĆE Korona kriza diktira uslove na tržištu

U dvije banke su mi tražili vlastito učešće za stambeni kredit. U jednoj su tražili 10, a u drugoj 15 odsto. Kreditni službenici su mi rekli da su to počeli da traže zbog korona krize – kaže Banjalučanka, koja je nedavno tražila pozajmicu za kupovinu stana.

DO STAMBENOG KREDITA UZ UČEŠĆE Korona kriza diktira uslove na tržištu
FOTO: SHUTTERSTOCK

Radi u javnoj upravi, ima redovna i iznadprosječna primanja. Međutim, nije mogla da obezbijedi 10.000 15.000 KM, koliko joj je traženo za učešće. Kredit joj je ipak odobren i bez toga, ali u trećoj banci.

Podsjećamo da su banke u Republici Srpskoj uglavnom odobravale stambeno kreditiranje bez posebnih uslova, bez žiranata, jemaca, hipoteke i u roku od nekoliko dana prebacivale novac na račun. Srpskainfo je poslala upite komercijalnim bankama u Republici Srpskoj tražeći odgovore da li su promijenili uslove stambenog kreditiranja.

Kreditna sposobnost

U Novoj banci a.d. Banjaluka kažu da vlastito učešće kod njih nije jedan od uslova za odobrenje stambenog kredita.

– Nudimo stambene kredite iz vlastitih i iz sredstava IRBRS. Za kredite iz vlastitih sredstava iznos zavisi od kreditne sposobnosti klijenta, uz posebnu mogućnost odobravanja dodatnih sredstava, maksimalno do 10 odsto od iznosa kredita. Rok otplate je do 25 godina. Krediti iz sredstava IRBRS se, takođe, ugovaraju na rok do 25 godina, a iznos kredita je od 10.000 dо 150.000 KM – kažu za Srpskainfo u ovoj banci.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Nova banka, nakon proglašenja pandemije virusa korona, kako kažu, nije mijenjala uslove po kojim građanima nudi kredite za kupovinu stana ili kuće, te izgradnju ili rekonstrukciju stambenog prostora.

Uslovi

Osim da je punoljetna osoba iz BiH, uslov za stambeni kredit je otvoren račun u Novoj banci preko kojeg se ostvaruju redovna mjesečna primanja, te odgovarajuća kreditna sposobnost. Stambeni krediti iz sredstava IRBRS odobravaju se prema uslovima koje je propisala ta banka. Efektivna kamatna stopa na kredite IRBRS je od 2,83 do 4,07 odsto, dok je na kredite iz sredstava banke 5,96 odsto na bazi iznosa 100.000 KM, maksimalnog roka 25 godina, dozvoljenog prekoračenja 1.000 KM i svih drugih poznatih naknada i troškova koji su direktno povezani sa odobravanjem i korišćenjem kredita u momentu sačinjavanja ponude.

Pročitajte još

U Sberbank a.d. Banjaluka stambene kredite odobravaju u skladu sa internim procedurama, procjenjujući rizik svakog pojedinačnog zahtjeva.

– Zahtjev za vlastitim učešćem nije nova praksa i ona je postojala i prije pandemije novog virusa korona – poručuju iz ove banke.

Rok otplate

Kažu da odobravaju stambene kredite za kupovinu nekretnine u izgradnji ili nekretnine čija je izgradnja već završena, a posebno ističu uslove odobravanja stambenih kredita iz sredstava IRBRS uz efektivnu kamatnu stopu od 3,02 odsto.

U Komercijalnoj banci a.d. Banjaluka kažu da od početka pandemije nisu korigovali aktivne kamatne stope, niti su povećavali troškove i naknade za obradu stambenih kredita.

– Osim stambenih kredita iz IRB, klijentima nudimo kredite iz sredstava banke, a vlastito učešće nije uslov za realizaciju kredita. Ako klijent koji aplicira za stambeni kredit želi da ostvari povoljnije slove i dodatne pogodnosti, banka u ponudi ima posebno kreiran proizvod „Stambeni krediti uz učešće minimalno 20 odsto depozita“ s efektivnom kamatnom stopom od 3,73 odsto – kažu u Komercijalnoj banci.

Stambeni kredit se odobrava do visine kreditne sposobnosti klijenta i sa rokom otplate do 25 godina.

Moratorijum na 30,2 miliona KM

U Addiko banci su nam rekli da trenutno u ponudi nemaju stambene kredite.

– U skladu s našom strategijom, primarno smo fokusirani na nenamjenske gotovinske kredite, čiji je maksimalni iznos do 50.000 KM – kažu u Addiko banci.

Iz Unikredit i NLB banke Banjaluka nismo dobili odgovore.

Po posljednjim podacima Agencije za bankarstvo RS, banke su građanima plasirale oko 759,5 miliona KM dugoročnih stambenih kredita. Za 478 klijenta je odobren privremeni moratorijom na otplatu 30,2 miliona KM za stambene kredite, a u skladu s posebnim mjerama zbog koronavirusa.