Gradovi

DOBILA ORDEN NEMANJIĆA U Ugljeviku obilježeno tri decenije od nastanka Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske (FOTO)

U Ugljeviku je danas obilježeno tri decenije od nastanka Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske.

DOBILA ORDEN NEMANJIĆA U Ugljeviku obilježeno tri decenije od nastanka Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske (FOTO)
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Na gradskom trgu, ispred spomen-obilježja služen ja pomen za 301 poginulog vojnika ove brigade, zvaničnici, saborci i porodice su položili vijence i cvijeće.

Prethodno su načelnik Ugljevika Vasilije Perić i predsjednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković položili vijenac na spomen-statuu pukovnika Milana Jovića, heroja rata, simbolu Prve majevičke brigade koji je poginuo kao njen komandant.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Predsjednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković rekao je da Prva majevička brigada ima veliki ratni put, 301 poginulog borca a 648 ih je ranjeno.

– Svi ovi podaci govore o velikoj vojnoj angažovanosti opštine Ugljevik naseljene ljudima hrabrog srca sa velikim patriotizmom – rekao je Marinković novinarima.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

On je istakao da je brigada odlikovana ordenom Nemanjića.

– Kroz brigadu je prošlo do 3.500 časnih boraca, a njen komandant pukovnik Milan Jović hrabro je poginuo na prvoj borbenoj liniji predvodeći svoje vojnike a za ratne zasluge i on je odlikovan ordenom Nemanjića – napomeno je Marinković.

Komandant prvog bataljona brigade, major Ratko Đurković rekao je da su borci ove brigade uglavnom bili raspoređeni na planini Majevici.

Pročitajte još

– Brigada je formirana 19. maja 1992. godine odlukom štaba Vojske Republike Srpske imala je samo na Majevici sedam ofanziva. Branili smo najveću kotu Majevice, Radio-relejni sistem i do kraja rata smo je odbranili – rekao je Đurković.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić rekao je da su pomiješana osjećanja jer danas se slavi i izražava zahvalnost preživjelim borcima, a sa druge strane prisjećamo se svih onih koji su živote dali za slobodu srpskog naroda i stvaranje Republike Srpske.

– Svi treba da budemo vrijedni i marljivi i da se posvetimo idealima za koje su se žrtvovali poginuli junaci ali i da sve učinimo da srpski narod živi u slobodi – rekao je Perić.

Nakon pomena, održana je Svečana akademija u ugljevičkom Centru za kulturu gdje je prikazan dokumentarni film o Prvoj majevičkoj brigadi.

Večeras će u čast brigade koncert održati Miljan Miljanić i Ljubiša Vasiljević na graskom trgu u Ugljeviku.

Prihvati notifikacije