Biznis

DOBIT MANJA ZA 79 ODSTO Lošiji rezultat u preduzećima ERS u prvoj polovini godine

Manji prihodi, manja dobit i manji gubitak. To je presjek poslovanja preduzeća iz sistema „Elektroprivrede RS“ u prvoj polovini godine u odnosu na isti period prošle godine.

DOBIT MANJA ZA 79 ODSTO Lošiji rezultat u preduzećima ERS u prvoj polovini godine
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Poslovni prihodi svih 10 preduzeća, proizvodnih i distributivnih, iznosili su 361,7 miliona konvertibilnih maraka i manji su za 40,7 miliona maraka. Ukupna neto dobit smanjena je gotovo pet puta, sa 16,5 miliona KM na 3,5 miliona maraka. Gubitak je smanjen sa 33,6 miliona na 16,8 miliona konvertibilnih maraka.

Najlošije poslovanje ostvareno je u najvećem distributivnom preduzeću, „Elektrokrajina“ Banjaluka. Poslovali su sa gubitkom od oko 5,5 miliona konvertibilnih maraka, dok su istom periodu lani imali dobit od 1,05 miliona KM. Takođe, imali su pad poslovnih prihoda za oko 30,07 miliona maraka.

Saldo

Pad prihoda imali su svih pet distributivnih preduzeća iz sistema ERS, a glavni razlog je taj što je velike potrošače preuzela Direkcija za snabdijevanje “Elektroprivrede RS”.

Kada je riječ o poslovanju hidroelektrana, od njih tri, dvije su poslovale negativno – “HE na Drini” (944.786 KM) i “HE na Trebišnjici” (6,9 miliona KM). Jedino je “HE na Vrbasu” poslovala pozitivno, i to 205.138 KM, dok su u istom periodu prošle godine poslovali sa dobiti od oko 5,9 miliona maraka.

Rudik i Termoelektrana “Gacko” su u prvoj polovini godine ostvarili pozitivan rezultat od milion maraka, dok su u istom periodu prošle godine negativno poslovali, s gubitkom od 23,3 miliona KM. RiTE “Ugljevik” je imala gubitak od oko pola miliona KM, a prošle godine je bila u plusu oko 1,4 miliona maraka.

Potražnja

Darko Milunović, izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove “Elektroprivrede RS”, za Srpskainfo kaže da ima nekoliko razloga za lošiji rezultat u poslovanju preduzeća.

FOTO FK RUDAR PRIJEDOR
FOTO FK RUDAR PRIJEDOR

– Na početku epidemije novog virusa korona određeni potrošači nisu plaćali na vrijeme, i to je uticalo na manju naplatu, odnosno manje prihode distributivnih preduzeća – objašnjava Milunović.

Zatim, kako objašnjava, dio privrede u Republici Srpskoj nije radio zbog čega je manje struje fakturisano. Takođe, najveći potrošač električne energije u Republici Srpskoj, “R-S Silikon”, nedavno je obavijestila ERS da određeno vreme neće raditi.

Pročitajte još

– Privreda cijelog regiona je radila u znatno manjem kapacitetu. Potražnja za električnom energijom je bila manja nego inače i zato smo ostvarili manje prihode od prodaje viškova struje – objašnjava Milunović.

Otpremnine

Takođe, kako kaže, u prvoj polovini godine su bili loši hidrološki uslovi, odnosno bio je sušni period tokom cijele godine. Kišovitije vrijeme je započeto tek u junu, pa se u ERS nadaju boljem rezultatu u drugoj polovini godine.

– Ne treba zaboraviti i otpremnine za radnike distributivnih preduzeća, što je takođe uticalo na rezultat poslovanja distributivnih preduzeća – kaže Milunović.

Navodi da je Matično preduzeće ERS u prvoj polovini godine poslovalo pozitivno i da je neto dobit oko tri miliona maraka.

Slobodan Ostojić, predsjednik Sindikata energetike RS, kaže da je ERS ispoštovala sve prema radnicima koji su se prijavili za dobrovoljni odlazak iz firme kao tehnološki višak. Iz distributivnih preduzeća otišlo je 775 radnika, koji su ukupno dobili 31 milion KM na ime stimulativnih otpremnina.

„Elektroprivreda RS“ je u većinskom vlasništvu države, koja posredstvom svojih fondova ima učešće od oko 80 odsto kapitala.

Kolektivni ugovor

Predsjednik Sindikata energetike Slobodan Ostojić kaže da je, sa stanovišta radnika ERS, u ovom trenutku najvažnije pitanje Kolektivnog ugovora, koji ističe uskoro.

– Za nas bi bilo najprihvatljivije da napravimo identičan ugovor na tri godine, ali u upravi pristaju samo do kraja godine. Mi nećemo prihvatiti nikakva umanjenja prava – navodi Ostojić.

Najavljuje da će upravo sutra biti održana sjednica Odbora sindikata ERS na kojoj će biti zauzet definitivan stav u vezi s kolektivnim ugovorom.