Zabava

DOBRA VIJEST Naučnici razvili uređaj koji će omogućiti korišćenje mobilnih telefona BEZ BATERIJA

Naučnici su napravili ogroman proboj koji im omogućava da pretvaraju radio signale u energiju.

DOBRA VIJEST Naučnici razvili uređaj koji će omogućiti korišćenje mobilnih telefona BEZ BATERIJA
FOTO: SHUTTERSTOCK

Otkriće bi moglo omogućiti telefonima i drugim uređajima da se napajaju putem Wi-Fi mreže i da ne moraju više da koriste baterije.

Naučnici u SAD razvili su uređaj poznat kao “rektena”, od poluprovodnika debljine samo nekoliko atoma.

Wi-Fi signali koje ova antena hvata, zatim se mogu transformisati u jednosmjernu struju, prikladnu za elektronska kola.

Uređaj bi se mogao koristiti za napajanje bez baterija za pametne telefone, prenosne računare, medicinske uređaje i nosive tehnologije, tvrdi tim iz SAD.

Zbog svoje fleksibilnosti, može se napraviti i tako da pokriva velika područja.

U eksperimentima, “rektena” je generisala oko 40 mikrotata snage kada je bila izložena tipičnim Wi-Fi signalima od oko 150 mikrovata. To je više nego dovoljno da se osvijetli ekran mobilnog telefona ili aktivira silikonski čip.

Istraživanje je objavljeno u najnovijem onlajn izdanju časopisa Nature.

Da bi stvorio rektenu, tim je koristio materijal molibden disulfid, koji je sa debljinom od samo tri atoma jedan od najtanjih poluprovodnika na svijetu.

Sve antene proizvode električnu energiju, ali obično u vrlo malim količinama. U prenosivom radiju, na primjer, pojačalo pojačava signal kako bi mogao da se čuje. Pojačalu je neophodan odgovarajući izvor napajanja, kao što je baterija. Električna energija dobijena iz radio-talasa dolazi u obliku visokofrekventne naizmenične struje (AC). U novom uređaju, poluprovodnik pretvara AC signal u upotrebljiviju jednosmjernu struju. Naučnici sada planiraju da naparave složenije uređaje sa poboljšanom efikasnošću, prenosi Blic.