Društvo

Dobre vijesti za teške bolesnike i njihove porodice: Iz Ministarstva zdravlja najavljuju palijativnu njegu u Banjaluci i jačanje patronažne službe

U Republici Srpskoj, odjeljenja za palijativnu njegu najtežih bolesnika postoje samo u bolnicama u Gradiški i Nevesinju, ali iz Ministarstva zdravlja RS najavljuju otvaranje takvog odjela i u UKC RS u Banjaluci, te jačanje patronažne sestrinske njege u zajednici.

Dobre vijesti za teške bolesnike i njihove porodice: Iz Ministarstva zdravlja najavljuju palijativnu njegu u Banjaluci i jačanje patronažne službe
FOTO: FREEPIK

Podsjećamo, palijativna njega je oblik zdravstvene zaštite namijenjen pacijentima, čije je liječenje završeno, a potrebna ima je medicinska njega. U takvoj su situaciji, najčešće, onkološki bolesnici u terminalnoj fazi bolesti, te pacijenti koji su u dugotrajnoj komi.

Kako bi olakšali život ovim pacijentima i njihovim porodicama, koje brinu o njima, iz Ministarstva zdravlja najavljuju proširenje usluga iz ove oblasti.

Podsjećaju da je u toku realizacija projekta  „Projektovanje, izgradnja i opremanje namjenskog objekta za pružanje zdravstvene zaštite oboljelih od malignih bolesti UKC Republike Srpske“.

Izgradnjom, kao posebne organizacione jedinice u okviru Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, stvaraju se uslovi za proširenje i unapređenje usluga pacijentima sa malignim oboljenjima, što će između ostalog podrazumijevati i odjeljenje palijativne njege sa intenzivnom njegom – kažu u Ministarstvu za Srpskainfo.

Dodaju da je u toku još jedan projekat, koji se odnosi na jačanje zdravstvenih usluga u zajednici, što znači pomoć pacijentima koji žive u svojim domovima i njihovim porodicama, koje ih njeguju.

-Kada je u pitanju dodatna edukacija srednjeg medicinskog kadra, kao i jačanje usluga sestrinstva u zajednici, kao podrška oboljelim i njihovim porodicama, Ministarstvo je uz podršku Projekta jačanja sestrinstva u BiH pokrenulo i u prethodnom periodu edukovakalo medicinske sestre u devet domova zdravlja o posebnim vještinama iz njege onkoloških bolesnika i njege palijativnih bolesnika – navode iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS. 

Medicinske sestre
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ovaj projekat se provodi u domovima zdravlja Banjaluka, Bijeljina, Prijedor, Derventa, Zvornik, Trebinje Prnjavor, Teslić i Doboj. U naredne četiri godine će biti proveden u još 13 domova zdravlja.

-Zahvaljujući ovom projektu uz podršku Vlade Švajcarske, u do sada su u četiri doma zdravlja opremljene sestrinske sobe, za pružanje usluga pacijentima, a dobili su i sestrinske torbe za patronažu i nabavljena su vozila za odlazak u kućne posjete. U narednom periodu sestrinske torbe će dobiti još devet domova zdravlja – poručuju iz Ministarstva zdravlja RS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu