Biznis

DOBRI REZULTATI Hidroelektrana na Trebišnjici već ostvarila 50 odsto prošlogodišnje proizvodnje

Direktor Hidroelektrana na Trebišnjici (HET) Gordan Mišeljić, rekao je da je HET u ovoj godini već ostvario dobre proizvodne rezultate koji će, ukliko budu nastavljeni, donijeti dobar prihod, a najavio je i finansiranje novih višemilionskih projekata.

DOBRI REZULTATI Hidroelektrana na Trebišnjici već ostvarila 50 odsto prošlogodišnje proizvodnje
FOTO SRNA

Mišeljić je naveo da će HET u ovoj godini početi finansiranje izgradnje rezervoara pitke vode na “Vrelom oku”, kapaciteta dva puta dvije i po hiljade metara kubnih.

Uradićemo sve pripremne radove, glavni projekat, istražne radove, eksproprijaciju zemljišta, te ugovoriti izgradnju mosta preko rijeke Trebišnjice, u okviru velike obilaznice čiju realizaciju planira grad Trebinje – istakao je Mišeljić.

On je naglasio da je riječ o samo jednom od projekata koji, uz započete projekte izgradnje sistema navodnjavanja i vodozahvata na Zubačkom platou i zatvorenog bazena, te dogradnje sistema Gornjih horizonata, potvrđuje da je ovo preduzeće jedan od nosilaca razvoja u regiji.

– HET se ove godine može pohvaliti i izuzetnim proizvodnim rezultatima, za razliku od prošlogodišnjih, koji nisu bili dobri zbog nezapamćeno loše hidrologije – dodao je Mišeljić.

On kaže da trenutna proizvodnja HET iznosi 315 gigavat časova, što je ostvarenje plana od 145 odsto, te da je u dva i po mjeseca ove godine ostvareno 50 odsto cjelokupne prošlogodišnje proizvodnje.

– Nadamo se da ćemo anulirati prošlogodišnji gubitak, iako on nije uticao na stabilnost poslovanja sistema, ni na platežnu moć, niti je ugrozio primanje radnika i investicije – rekao je Mišeljić.

On je naveo da je trenutna kota u akumulaciji “Bilećko jezero” 396 i po metara nad morem, odnosno 10 metara viša od plana, dok je tri i po metra manja od maksimalne akumulacije.

– Sa ovako velikim rezervama vode i sa ostvarenom proizvodnjom, imamo gotovo 85 odsto planirane ovogodišnje proizvodnje – istakao je Mišeljić.

On je naglasio da se HET može pohvaliti i uštedama koje ostvaruje.

– Iako je prošle godine zabilježena loša hidrologija, za šest miliona KM smo smanjili troškove u odnosu na prethodnu godinu, a potrudićemo se da takav trend nastavimo i ubuduće – dodao je Mišeljić, piše Srna.

On kaže da se rukovodstvo HET, bez obzira na rezultate, trudi da pomaže ovoj regiji, te da, između ostalog, već dvije godine stipendiraju studente.

– Ove godine smo dodijelili 75 stipendija. To je i neka moralna obaveza, da pomognemo mlade iz ove regije, koji će kasnije, kao osposobljeni kadrovi, voditi ovaj ili slične sisteme – rekao je Mišeljić.

Ovih dana zaposleni se pripremaju za proslavu jubileja – 50 godina postojanja Hidroelektrane (HE) “Trebinje jedan”, koji će biti obilježen 25. marta.

– HE „Trebinje jedan“ ima planiranu godišnju proizvodnju od 400 gigavat časova i ona je „srce sistema“, najveća vještačka akumulacija na Balkanu, sa ogromnim zalihama vode – dodao je Mišeljić.

(Srna)