Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DOBRILA SE PONOVO VINULA NA NEBO Razmažena i naviknuta na hranu sada je ipak RAŠIRILA KRILA

Društvo
Autor:

Foto: Fond za zaštitu ptica grabljiva/RAS Srbija

Ptica koja je zbog svoje naravi veći dio života provela na zemlji, sa ljudima, nego pod oblacima i u koloniji sa ostalim predstavnicima svoje vrste, od danas je ponovo na slobodi.

Bjeloglavi sup Dobrila, koji se prošle godine izlegao na liticima Uvca i ime dobio po svom pitomom karakteru, u nedjelju je raširio krila i poletio. Pušten je iz voalijere uvačkog rezervata gdje je proveo više od mjesec i po.

Krajem decembra prošle godine Dobrila je, iznemogla i smrznuta, pronađena u Turskoj, blizu granice sa Sirijom.

Turci su krilatog lešinara, vlasnika države Srbije, oporavili i pustili, ali ga i ponovo pronašli iznemoglog.

Još nekoliko puta su ga puštali, ali on se, razmažen i naviknut da jede iz ruke, uvijek vraćao među ljude.

25.05.2019. DOBRILA JE PUŠTENA NA SLOBODU U SVOJE MATIČNO JATO NA UVCU! U prisustvu predstavnika JP “Rezervat Uvac”,…

Gepostet von Fond za zaštitu ptica grabljivica am Sonntag, 26. Mai 2019

Tek 12. aprila Dobrila se vratila u Srbiju, ali avionom, jer drugog načina nije bilo. Njen povratak finansirala je turska ambasada u Beogradu, Vlada Turske i avio kompanija iz ove zemlje.

Po slijetanju na aerodrom “Nikola Tesla” odmah je prevežena na Uvac i smještena u voalijeru gdje je, razmažena i privržena ljudima, morala da prođe proces podivljavanja da bi se pripremila za život u divljini.

– Kad neko priđe voalijeri ona trči prema njemu kao pas. Prvi dan kad je došla kao dijete se mazila i igrala sa rendžerima. Narednih dana hranili su je iz ruke, a ona, pitoma, najnormalnije prihvatala zalogaj. Odmah je, čim je uočavala da joj neko prilazi, slijetala sa polilce ka vratima voalijere, ljudima koji su je hranili kao štene je grizla obuću, ali ne jako kao što bi svaka druga divlja ptica, nego lagano samo stezala kljunom – pričali su prvi dana Dobrilinog “robovanja” u kavezu rendžeri sa Uvca.

Prema procjenama ornitologa, Dobrila je vremenom “podivljala” i spremna je da se pridruži velikoj koloniji bjeloglavih supova. Uz dozvolu Ministarstva za zaštitu životne sredine i saglasnost Zavoda za zaštitu prirode od subote opet leti “zavičajem”, a njeno kretanje se prati uz pomoć satelitskog odašiljača.

Uređaji za praćenje će navesti rendžere Rezervata prirode Uvac da lociraju Dobrilu u slučaju da ponovo zapadne u nevolje i bude bliskija ljudima nego pticima.

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO