Društvo

DOČEKUJE 105. USKRS Baka Ilka hrabro korača u drugom vijeku života

Baka Ilka Pandža spremno dočekuje i ovaj Uskrs. Iako ima 105 godina, zdravo i hrabro korača u drugom vijeku života.

DOČEKUJE 105. USKRS Baka Ilka hrabro korača u drugom vijeku života
FOTO: N1/RAS SRBIJA

Živjela je sama, sve dok joj se prije pet godina nisu doselili sin i snaja. U praznički uređenom domu, prisjeća se kako su običaji za Uskrs u njeno vrijeme bili dosta drugačiji.

Običaji su drugačiji nego prije, sve je nekako modernije. Prije je bilo jednostavnije sve – priča Pandža.

No neke stvari se i ne mijenjaju. Pripreme za Uskrs, priča baka Ilka, započinju tradicionalno s postom koji traje 40 dana do Uskrsa. Na Veliki petak vrijedi obaveza posta i nemrsa. Tako se Ilkina snaja Štefa danas odlučila za pripremu ribljih specijaliteta.

– Veliki petak je posni dan, riba se pravi, pomfrit i juha. Neko i posti cijeli dan, ne jede ništa, to je onaj pravi post – pojašnjava Štefa Pandža.

Farbanje jaja neizostavan je dio Uskrsa. Svako ima svoje tajne tehnike, a Štefa otkriva svoje.

– Mi bojimo jaja u prirodnim bojama, od luka. To je po nekoj tradiciji, kažu kad je Isus stavljen u grob da su ga čuvari čuvali i da bi mogli njemu pristupiti farbali su jaja i stražare su podmićivali s tim da im odvuku pažnju od groba – kaže Štefa Pandža.

A nakon farbanja, slijedi igra – ko je jači.

U pripremama za proslavu Uskrsa posebno ističu duhovnu obnovu. Kažu da je čista kuća, puna trpeza i lijepa odjeća nepotpuna za pravi doživljaj Uskrsa.

– To je baš praznik radosti, veselja, a Isus je uskrsnuo i to znači pobjeda, nekako to se nosi u srcu. Simbolika Uskrsa jeste ta ljubav koja nam dolazi na sam Uskr, a to je Isus Hrist – poručuje Mirjana Pandža.

Tradicionalne navike i običaje nastoje prenijeti na djecu i unuke kako se domaćinski praznični duh u njihovoj porodici nikada ne bi izgubio.