Biznis

Dodatni troškovi za korisnike u Njemačkoj zbog ruskih sankcija: Još pet milijardi evra godišnje za zamjenski gas

Ruske sankciji kompaniji "Gasprom Germanija" i njihovim ograncima mogli bi da njemačke poreske obveznike i korisnike gasa koštaju dodatnih pet milijardi evra godišnje zbog plaćanja zamjenskog gasa, piše nedjeljnik "Velt am Zontag", pozivajući se na svoje izvore.

Dodatni troškovi za korisnike u Njemačkoj zbog ruskih sankcija: Još pet milijardi evra godišnje za zamjenski gas
FOTO: TOMS KALNINS/EPA

Rusija je u maju donijela odluku da prekine sa isporukom gasa “Gasprom Germaniji”, njemačkom ogranku “Gasproma”, nakon što je Berlin imenovao prinudnu upravu nad kompanijom zbog početka specijalne operacije u Ukrajini.

Od tada je njemačka Agencija za regulaciju energenata “Bundesnecagentur”, koja je povjerenik kompanije, morala da kupuje zamjenski gas na tržištu da bi ispunili ugovorne obaveze prema njemačkim i regionalnim distribucijama.

Pročitajte još

Njemačko Ministarstvo ekonomije iznijelo je pretpostavku da je potrebno deset miliona metara kubnih dnevno, čime je potvrđena količina koju je iznio njemački nedjeljnik.

Prema pisanju “Velt am Zontag”, trenutni troškovi su oko 3,5 milijardi godišnje i dalje će rasti kako bi se napunilo skladište prirodnog gasa “Rehden” što je naredio sredinom sedmice ministar ekonomije Robert Habek.

List, takođe, navodi da će od oktobra dodatni troškovi biti iznijeti dostavljačima energenata i krajnjim korisnicima u formi poreza na gas. 

Prihvati notifikacije