Politika

Dodik: BiH je nemoguća, nepotrebna i nepoželjna za Srbe

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je sinoć da ne želi da bude političar sadašnjeg vremena koji će na bazi istorijske zablude i prevare kakva je bila Jugoslavija praviti još jednu zabludu o BiH kao mogućoj zemlji, jer je “BiH nemoguća, nepotrebna i nepoželjna za Srbe”.

Dodik: BiH je nemoguća, nepotrebna i nepoželjna za Srbe
FOTO: TANJA VALIĆ/TANJUG

Bez obzira na to koliko njih sa strane – velikih i snažnih, govorilo nama da je to jedino moguće, ja ne želim da kažem da je to jedino moguće – rekao je Dodik u emisiji “Ćirilica” na beogradskoj TV Hepi.

On je podsjetio da su Srbi 1991. godine ušli u pokret koji je “gurao” nezavisnu državu Republiku Srpsku, a na kraju tog rata 1995. godine pristali na Dejtonski mirovni sporazum da bi se uspostavio mir, vjerujući da srpska autonomija neće biti dodirnuta. Međutim, kako je istakao, srpska autonomija je oskrnavljena u znatnom obimu.

– Mi ništa nismo imali od BiH svih ovih 20 i nešto godina. Imali smo samo stalne atake na našu slobodu, na naša prava, institucije. Naravno da strancima to /srpska autonomija/ ne odgovara, svi koji dolaze isključivo rade na projektu centralizacije BiH – rekao je Dodik.

On je odbacio tvrdnje da Republika Srpska ruši BiH, objasnivši da to sve vrijeme čine stranci i Bošnjaci.

Prema njegovim riječima, u BiH nema nijednog konsenzusa tri naroda, već su sve, pa i oktroisani ustav, nametnuli stranci i to je zemlja sa potpuno podijeljenim društvom na više nivoa – i po nacionalnim osnovama, i po entitetima, pri čemu je u Federaciji 10 kantona.

– Dejtonski sporazum je `razvaljen` u znatnom obimu strancima, ne našim ponašanjem nego visokih predstavnika. NJihov cilj je unitarna i centralno uređena BiH, a to može ako se smanje nadležnosti Republike Srpske. To su sve činili do 2006. kad smo mi preuzeli vlast i rekli dosta, pa nisu vjerovali i prijetili su da me smijene sa mjesta predsjednika Vlade – rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje o 40 Britanaca koji su ušli u BiH, Dodik je ukazao da je to, između ostalog, i dokaz da u BiH ne postoji nikakav suverenitet, jer da postoji ne bi bilo moguće da dođu strani vojnici, a da niko o tome ne zna, ni Predsjedništvo, ni Savjet ministara, ni Ministarstvo odbrane.

– Tu postoji vojna jedinica Altea – koju čini oko 2.000 vojnika evropskih zemalja i to je ograničen broj, ali su oni, pod izgovorom da jačaju tu strukturu, iz Velike Britanije poslali navodnih `40 vojnika`, a u stvari to je 40 specijalaca obučenih za društvne mreže, za stvaranje panike, a navedeno je da dolaze da pomognu navodno, fer i poštene izbore – rekao je Dodik.

On je objasnio da je svih tih 40 Engleza raspoređeno u Republici Srpskoj i da je njihov cilj on i grupa ljudi koji nisu spremni da mašu glavom na sve što kažu.

– Nisu tražili kontakt sa vlastima u Banjaluci. Viđaju se sa nekim svojima, koji dijele te vrijednosti i kojima su privilegije koje dobijaju, važnije nego državni status – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da među Francuzima i Englezima ima časnih pojedinaca, ali da je istorija pokazala da su Englezi u čitavom prošlom i pretprošlom vijeku “vršljali po ovoj teritoriji i pravili razne podmetačine Srbima”.

On je podsjetio da je Englez Pedi Ešdaun, bivši visoki predstavnik, bio korumpirana osoba, koja je kupila kuću u BiH za 150.000 KM, a onda su je za 1,5 milion KM kupili muslimani od njega, što je bila cijena za usluge koje im je pravio.

Dodik je rekao da je međunarodni faktor, prije svega Ešdaun, imao unaprijed pripremljen izvještaj o bošnjačkim žrtvama u Srebrenici, o čemu svjedoči da je svega dva mjeseca proteklo od trenutka pojavljivanja zahtjeva do završetka izvještaja.

– Imali su pripremljen izvještaj i trebala im je samo formalizacija, a za to je predodređena da bude tadašnja Vlada Republike Srpske, koji su odlučili da stave svoje potpise. Mnogo mahinacija ima, a jedna od njih je da za broj od 8.700 ljudi, nije rečeno da su poginuli, nego da su nestali. Nijedna sudska presuda u Hagu nije potvrdila taj broj, uvijek govorila o manjem broju”, rekao je Dodik.

On je istakao da nevladina organizacija “Majke Srebrenice” jesu dio stradalničkih porodica, ali da one prelaze liniju i postaju političko udruženje.

– Najgore je što muslimani sve vrijeme sebe grade kao žrtve i neminovno i iz te percepcije, koju su sami nametnuli, povlače potpuno apsurdne i nelogične poteze i idu iz krajnosti u krajnost. Oni kažu – mi smo za BiH i da je branimo, a onda sve što čine rade protiv te BiH, govoreći nama pa i Hrvatima da BiH nije za njih – rekao je Dodik.

On je podsjetio i na jezik mržnje kojim se služe i islamski vjerski velikodostojnici, kakav je bio nekadašnji poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić.

– Reis Cerić je rekao da Srbi mogu da odu iz BiH i na opancima ponesu malo zemlje. Moj odgovor njemu je bio da Srbi sada hodaju u cipelama i da ako budemo išli iz BiH, nećemo odnijeti grumen zemlje, nego ćemo odnijeti 49 posto te njihove BiH, a 100 posto naše Republike Srpske – rekao je Dodik.

Istorijski trenutak za definisanje nacionalne politike

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je istorijski trenutak da Srbi definišu politiku jedinstvenog nacionalnog, ali i državnog prostora.

– Naša nacionalna politika u budućem vremenu mora da bude isključivo srpska i ne može podrazumijevati dodvoravanje strancima – poručio je Dodik sinoć u emisiji “Ćirilica” Televizije “Hepi”.

On je upitao zašto bi Srbi prestali da pričaju o svojoj državi kada, kako je rekao, Šiptari stalno govore o svojoj državi?

– Hrvati već imaju svoju državu. Samo Srbi nemaju pravo da pričaju o svojoj državi. Evo ja pričam. Vjerujem u to da će Srbija i Republika Srpska jednom u budućnosti biti jedinstvena država. Sada će vjerovatno u Sarajevu protiv mene pokrenuti krivični postupak – istakao je Dodik.

On je naglasio da je jedina prava politička vlast za Srbe, gdje god žive, Beograd, predsjednik Srbije, Vlada, Narodna skupština.

– Srbija je epicentar svih naših razmišljanja, svih naših želja – poručio je Dodik.

U kontekstu najavljene Deklaracije o jedinstvu srpskog naroda, Dodik je rekao da je on za to da postoji jedinstven nacionalni okvir, bilo to napisano ili nenapisano i svidjelo se to nekome ili ne.

– Zašto bi bio problem ako mi kažemo da je prošli vijek bio stradalnički, a da ovaj bude integracionistički i državotvorni? – upitao je Dodik.

Prema njegovim riječima, neće se stvoriti “velika Srbija” već jednostavna, poželjna, narodna, jedinstvena Srbija od Republike Srpske i Srbije.

– Kada nismo imali državu uvijek smo bili pobijeni. U Jasenovcu je ubijeno više od 500.000 Srba zato što Srbi nisu imali državu – rekao je Dodik.

On je podsjetio na stravične zločine nad srpskim narodom u Garavicama kod Bihaća i u Brodu na Drini.

– Bihać je do 1940. godine bio većinski srpski grad. Danas tamo živi tek nekoliko srpskih porodica. Na Garavici je izvedeno 14 srpskih sela, 12,5 hiljada Srba je ubijeno. To je zaraslo u šiblje. Moramo imati državu da se ne bi ponovilo – rekao je Dodik.

Komentarišući izostanak stranih ambasadora sa srpskih memorijala, Dodik je rekao da je u Bratunac na obilježavanje stradanja Srba Podrinja došao samo ruski ambasador u BiH, dok u Srebrenicu dođu svi.

On je podsjetio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je došao da oda počast žrvama Srebrenice linčovan i zamalo ubijen, te da je postojala namjera da bude ubijen, za šta postoji sva dokumentacija.

– Specifično je da Republika Srpska drži obezbjeđenje i naša policija je to uspješno radila. Te godine su tražili da to urade neke strukture iz Sarajeva. To je bila namjera. To govori da je od početka nešto bilo planirano – ukazao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje kakve su konsenkvence stavljanja na crnu listu, Dodik je rekao da nema nikakve blokade Republike Srpske i podsjetio da je premijer Srpske Željka Cvijanović prisustvovala inauguraciji predsjednika SAD Donalda Trampa.

Na konstataciju novinara da se stalno potenciraju priče o crnoj listi, i to od dijela srpskih političara u Republici Srpskoj, Dodik je rekao da je to tačno.

– Kada pitaju šta da radimo u BiH oni kažu – sklonite Dodika, to je problem. Može Dodik da bude i sklonjen, ali istorijski tokovi ne mogu da se zaustave. Ne možete zaustaviti činjenicu da su Srbi tamo skrajnuti, da je prema njima činjen zločin i da Srbi žele svoju državu i svoju slobodu – poručio je Dodik.

Prihvati notifikacije