Politika

“Dodik i Čović ne žele normalnu i uređenu BiH” Komšić krivi HDZ i SNSD što BiH ne može dobiti kandidatski status

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je da jedinu i isključivu odgovornost za to što BiH ne može dobiti kandidatski status snose HDZ i SNSD.

“Dodik i Čović ne žele normalnu i uređenu BiH” Komšić krivi HDZ i SNSD što BiH ne može dobiti kandidatski status
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Na to smo upozoravali odmah nakon što je Mišljenje EK o zahtjevu BiH za članstvo u EU objavljeno, kada smo jasno rekli da su HDZ i SNSD dogovorili blokiranje ispunjavanja 14 prioriteta iz Mišljenja EK, jer im standardi i vrijednosti koje su u Mišljenju sadržani nikako ne odgovaraju, rekao je Komšić.

Istakao je da je još od vremena kada je Evropska komisija sačinila i objavila Mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji govorio da će doći vrijeme kada će Dodik i Čović započeti odmicanje od toga Mišljenja i krenuti da svim silama stopiraju bilo kakav daljni napredak Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji.

– Kada su pomenuta dvojica, valjda nakon što su napokon pročitali Mišljenje Evropske komisije (14 prioriteta), shvatili da se Bosna i Hercegovina kao država, te njen politički sistem mora preoblikovati u skladu sa evropskim normama i standardima, Dodik i Čović su uvidjeli da to znači gubitak njihove neograničene političke moći koja proizlazi iz etničkih podjela i mogućnosti blokada kroz domove naroda – kazao je Komšić.

On smatra da kad bi se ispunili svih 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije to bi značilo da BiH mora biti država jednakopravnih građana, sa potpunim poštovanjem ljudskih prava na individualnom nivou, u kojoj postoji vladavina prava kao alat za borbu protiv svakog oblika korupcije i organizovanog kriminala.

– Takvu normalnu i uređenu državu Bosnu i Hercegovinu, dvojac Dodik-Čović jednostavno neće, te su učinili sve da niti jedan reformski zakon nikada ne bude donesen, čime su u potpunosti onemogućili Bosnu i Hercegovinu da dobije status kandidata za Evropsku uniju – rekao je Komšić.

Pročitajte još

Dodao je da je Demokratska fronta predlagala reformske zakone o javnim nabavkama, reformi pravosuđa, ustavne i izborne reforme u skladu sa presuda Evropskog suda za ljudska prava, a što su Dodik i Čović zakočili još u komisijskoj fazi u Parlamentu BiH.

– To oni rade već tri godine i kada je Evropska unija, htjela pomoći BiH na način da umjesto svih 14 ključnih prioriteta, učinimo iskorak donošenjem samo ova tri reformska zakona kako bismo dobili kandidatski status, opet je pomenuti dvojac pokrenuo svoje alate i oborio sva tri reformska zakona – rekao je Komšić, piše Kliks.

S tim u vezi on smatra da BiH nikad neće ispuniti uslove ni za kandidatski status ni za članstvo u EU, sve dok se HDZ i SNSD nekažnjeno dopuštaju blokade prilikom usvajanja reformskih zakona, jer takvo djelovanje prolazi bez sankcija.

– Uvjeren sam da bi bosanski politički faktor, neovisno o tome da li se radi o državnim ili kantonalnim vlastima, poziciji ili opoziciji za mjesec dana ispunio sve uslove, jer među bosanskim političkim faktorom po tome pitanju postoji širok konsenzus. Jednako sam uvjeren da u tom ispunjavajnju uslova HDZ i SNSD ne bi morali niti trebali dati bilo kakav doprinos, osim da ne blokiraju usvajanje zakona. To može biti postignuto jedino značajnim sankcijama pomenutim strankama od strane zemalja EU i same EU – smatra Komšić.

Naglasio je da HDZ i SNSD blokade vrše prije svega u svom interesu jer blokiraju antikorupcijske zakone i žele da na svojoj etnički omeđenoj teritoriji istovremeno blokirati državu i pljačkati građane koje nominalno predstavljaju.

– U širem smislu blokade jednako vrše u interesu onih sila izvan Evropske unije a posebno u interesu Rusije kojoj je zastoj BiH na evropskom putu u strateškom interesu – tvrdi Komšić.

Dodaje da na osnovu svega viđenog u protekle tri godine niko realan i objektivan ne može izvući drugačiji zaključak od onog da su sve političke partije u BiH na jednoj strani, a HDZ i SNSD na drugoj.

– I kada se govori da Bosna i Hercegovina nije ništa uradila u proteklom periodu da se približi Evropskoj uniji, itekako je važno jasno reći ko u Bosni i Hercegovini nije uradio ništa na tome planu, a uradio je sve protiv toga – zaključio je Komšić.

Prihvati notifikacije