Politika

"DODIK IMA PODRŠKU KREMLJA" U njemačkom parlamentu zatražene sankcije za Srpsku, uslijedio aplauz (VIDEO)

Ana Lurman, njemačka državna sekretarka zadužena za Evropu, tokom rasprave u Bundestagu o Bosni i Hercegovini, istakla je kako je Njemačka "šokirana brutalnošću napada Rusije, nevini građani su ubijeni u pokušaju da pobjegnu i to nas podsjeća na Srebrenicu".

"DODIK IMA PODRŠKU KREMLJA" U njemačkom parlamentu zatražene sankcije za Srpsku, uslijedio aplauz (VIDEO)
FOTO: FILIP SINGER/EPA

Luman je na početku svoga izlaganja kazala kako se danas u Bundestagu “podsjećamo početka rata u BiH”.

– Dejtonski mirovni sporazum je doveo do toga da je rat završen, ali vidimo da je etnička podjela u zemlji prisutna, dominira u politici i blokira napredak. Umjesto aktivnog bavljena istorijom i pomirenjem, danas ponovo imamo nacionalnističku retoriku unutar političkog diskursa. Tu spada i negiranje ratnih zločina i genocida pa čak i njihovo veličanje – navela je ova njemačka državna sekretarka.

Kazala je kako je Republika Srpska poreduzela konkretne korake koje vode ka odvajanju od države Bosne i Hercegovine i da to predstavlja napad na jedinstvenu državu BiH, napad na mir i sigurnost, napad na cijelu Evropu, prenosi N1.

– To ne smije ostati bez posljedica, bilateralna podrška za RS je zadržana, a u okviru EU se zalažemo za zaustavljanje pomoći kako bismo zaustavili taj destruktivni kurs, posebno Milorada Dodika. Unutar vlade ispitujemo opcije za ponovno uključenje naših snaga u ovoj operaciji ( EUFOR) – poručila je Lurman.

“Zapadni Balkan težište rada nove vlade”

Lurman je zaključila kako je važno da “pokažemo prisustvo na mjestu događaja i da damo podršku Kristijanu Šmitu”, visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini.

– Reformi proces je veoma spor. Jasno je da bez reforme neće biti ni kandidatskog statusa za EU. Tu obavezu imaju političari ne samo prema EU nego i prema svojoj zemlji. Kada govorimo o Ustavu i izborima, mora se ukloniti diskriminacija i važna preporuka vezana za sprečavanje zloupotreba se mora provesti. Etnička podjela se ne smije produbljavati. Ukoliko ne uspije dogovor vezano za reformu Izbornog zakona izbori se moraju održati u oktobru. Pokušaj da se bojkotuju ili pomjere bi samo doveli do pojačanja tenzija, a zemlja bi imala i dodatno zaostajanje – ocijenila je ona.

Na kraju svoga obraćanja u Bundestagu, Ann Lurman je kazala da “današnje prisjećanje na rat nas podsjeća na dug put koji je zemlja prošla tokom zadnjih trideset godina u pravcu EU”.

– Svi politički odgovorni lideri moraju zaista da idu u tom pravcu, a savezna vlada će podržati BiH i njeno građanstvo na tom putu – zaključila je njemačka državna sekretarka zadužena za Evropu.

Snažne osude postupaka NS RS

Ministarka za ekonomsku saradnju i razvoj Svenja Šulc zatražila je od Evropske komisije da uvedu sankcije i obustave pomoć Republici Srpskoj. U tom trenutku u sali odjeknuo je aplauz.

Peter Bajer iz CDU je tokom rasprave o BiH podsjetio kako postoje nastojanja RS da se odvoji.

– Dodik ima podršku Kremlja. Izjave ruskog ambasadora u BiH o NATO perspektivi su prijeteće – naveo je Bejer.

Podsjećamo, ranije je Mihael Rot, poslanik SPD, iznio ozbiljna upozorenja kako bi se rat mogao proširiti i na područje Zapadnog Balkana.

Pročitajte još

– Ako Rusija ovaj grozni rat dobije, onda prijete dodatni, novi vojni konflikti, u Gruziji, Moldaviji, a proširiće se sve do Zapadnog Balkana gdje u ovim trenucima svjedočimo težnjama ka secesionizmu u Bosni i Hercegovini, a koju aktivno, potpuno nemoralno i potpuno hladnokrvo i brutalno podržava Putin – poručio je Rot.

Prihvati notifikacije